Na sav glas: duhovitost na feministički

Zagreb, Centar mladih Ribnjak
ponedjeljak, 22.05.2023.

U ponedjeljak, 22. svibnja u 19 sati na platou Centra mladih Ribnjak, u sklopu jednotjednog programa Kritička dramaturgija: o humoru u organizaciji Kulturpunkta i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) održat će se tribina na kojoj će o feminizmu, umjetnosti i humoru, u regiji i šire, razgovarati istraživačica i producentica Hana Ćurak (Sve su to vještice) te dramaturginje i spisateljice Tanja Šljivar, Ivana Vuković i Jasna Jasna Žmak

***

Kako sve zvuči feministički smijeh, i zašto je važno da i smijehom rušimo vlažne zidove patrijarhata? Za kakve načine ruganja, ismijavanja, zezanja priželjkujemo da su glasniji, i zašto? Može li humor biti alat feminističke borbe, i kako umjetnost može pomoći?

Zli jezici bi rekli tko čemu feministkinje o p______(nadopuni po želji). A mi kažemo: zaslužile smo sve, pa što ne bi i humor. 

O različitim feminističko-kreativnim uporabama humora (i možemo li bolje od “koliko feministkinja treba za zamijeniti jednu žarulju”), saznat ćemo  u ponedjeljak kad ćete imati priliku izazvati naše sugovornice i dokazati da ste duhovitiji “na feministički” od Hane, Jasne Jasne, Tanje i Ivane.

***

O sudionicama:

Hana Ćurak je istraživačica i producentica u oblasti kulture. Trenutno je zaposlena kao istraživačica na Institutu za evropsku etnologiju Humboldt univerziteta u Berlinu te konsultantica u fondaciji European Endowment for Democracy. Njen doktorski rad bavi se interventnim političkim potencijalom kolektivnih kustoskih praksi u postjugoslovenskom kontekstu. Osnivačica je Sve su to vještice, progresivne eksperimentalne platforme i arhiva s fokusom na postjugoslovenski feminizam. Njeni autorski doprinosi nalaze se u različitim akademskim i medijskim publikacijama.

Tanja Šljivar je dramska autorka. Rođena je u Banjaluci, i studirala je dramaturgiju u Beogradu, kao i primenjene pozorišne studije u Gisenu. Drame su joj izvođene, objavljivane i scenski čitane na više od deset jezika i to u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Nemačkoj, Poljskoj, Finskoj, Hrvatskoj, Albaniji, Španiji, Austriji i Slovačkoj. Pored drama piše i filmske scenarije, kratke priče, teorijske tekstove, libreta i tekstove za projekte iz vizuelnih umjetnosti. Dobitnica je Sterijine nagrade, dvije nagrade Miodrag Žalica, te nagrada Borislav Mihajlović Mihiz i Slobodan Selenić, a bila je nominovana i za Retzhofer Dramapreis i nagradu sekcije Stückemarkt na festivalu Theatertreffen u Berlinu. Tokom 2019. godine radila je kao direktorka drame u Narodnom pozorištu u Beogradu. Bila je gošća različitih književnih rezidencija. Trenutno piše svoj prvi roman i predaje scensko pisanje u Beogradu. 

Ivana Vuković, magistrica dramaturgije i apsolventica komparativne književnosti, rođena je u Splitu. Piše za kazalište, film i televiziju, surađuje kao autorica i dramaturginja na filmskim i kazališnim projektima. Radi na produkcijama KunstTeatra, Kufera, ZKM-a, HNK Split, KMD Dubrovnik, GKL Split, PlayDrame, Montažstroja. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoje dramske tekstove i predstave. Predstave na kojima je radila kao dramaturginja i kao autorica teksta prikazivane su na festivalima poput MOT-a, BITEF-a, Dubrovačkih ljetnih igara, te nagrađivane na festivalima Marulovi dani, NHG, Male scene Rijeka, Dani satire, Mali Marulić. Drame su joj izvođene i kao radio-drame u dramskom programu Hrvatskog radija, te objavljene u časopisu Kazalište i publikaciji Croatian Theatre. Ponosna je suosnivačica umjetničke organizacije Kuća Klajn i članica SPID-a. 

Jasna Žmak radi kao dramaturginja, spisateljica, istraživačica i psihodramska praktičarka. Docentica je na odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je prethodno i diplomirala. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Između ostalog, objavila je knjigu eseja o ženskoj seksualnosti One stvari (Fraktura, 2020). Organizirala je i mentorirala više radionica na temu pisanja, dramaturgije i/ili feminističke kritike te redovito vodi psihodramske radionice na temu ženske i queer seksualnosti. Predsjednica je strukovne udruge SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela.

***

Događanje nastaje uz prostornu podršku Centra mladih Ribnjak. U slučaju kiše, tribina će se održati u Velikoj dvorani Centra.

Autor vizuala: Zoran Đukić

***

Program se provodi se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba i Zaklade Kultura Nova.


Povezano