Na mladima grad ostaje

srijeda, 12.10.2016. - srijeda, 12.10.2016.
mladi_rijeka_630

U četvrtak, 13. listopada u 20 sati, dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru izložit će rezultate anketnog istraživanja o kulturnim potrebama i vrijednostima mladih u gradovima na jadranskoj obali. 

Anketiranje je provedeno na uzorku od 2650 učenika i učenica trećih i četvrtih razreda srednjih škola u šest velikih obalnih gradova: Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik. Istraživanje je za cilj imalo mapirati kulturne potrebe uspoređujući gradove i regije (Istra, Kvarner i Dalmacija) te s obzirom na vrijednosne orijentacije mladih.

Na predstavljanju će se prikazati rezultati istraživanja o učestalosti posjećivanja kulturnih sadržaja (kazališta, kina, koncertnih događanja i slično) u Rijeci, ali i u usporedbi s drugim gradovima. Također, govorit će se o povezanosti glazbenog ukusa i vrijednosnih orijentacija, razlikama među školama te o utjecaju roditelja po pitanju stvaranja navika kulturne potrošnje i kulturnih potreba.

Po završetku predstavljanja rezultata istraživanja uslijedit će rasprava, s ciljem da se na osnovu prikazanih podataka naznače razvojni potencijali grada koji se mogu iskoristiti za osmišljavanje razvojnih strategija, posebice u svjetlu nedavno dobivene titule Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu.


Povezano