Mediji i referendum o braku

utorak, 10.12.2013. -
novinar_630

Osamnaesta Novinarska srijeda bit će održana 11. prosinca u 19 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma.

Nezadovoljna dotadašnjim načinom izvještavanja pojedinih medija, zbog kojih je upućivala i javne prigovore, inicijativa U ime obitelji dan uoči referenduma odlučila je nekim medijima uskratiti akreditacije, odnosno zabraniti dolazak u njihov referendumski stožer, dok je nekim drugim medijima to dopustila. Pritom se novinare u zahtjevu za akreditaciju tražilo da navedu i svoju privatnu (kućnu) adresu stanovanja te imena i mail adrese svojih nadređenih urednika. Ovakva odluka inicijative naišla je na osudu i brzu reakciju. Mediji kojima je ulaz u stožer inicijative bio dopušten solidarizirali su se s medijima koji su dobili zabranu pa je inicijativa tijekom cijelog referendumskog dana, uključujući i kasnije sazvanu večernju konferenciju za novinare, doživjela medijski bojkot.

Kakvo je bilo medijsko praćenje svih događaja koji su prethodili referendumu o braku? Jesu li se mediji prema inicijativi i cijelom referendumskom procesu odnosili profesionalno? Mogu li se, i kada, mediji oko nekog pitanja odrediti i zauzeti stranu? Smiju li novinari u svoje privatno vrijeme javno iznositi osobne stavove? Može li se novinare pri akreditiranju tražili i njihova privatna (kućna) adresa? Što se iščitava iz poteza inicijative da na dan održavanja referenduma nekim medijima dopusti dolazak u stožer, dok drugim medijima to zabranjuje? Što su mediji poručili svojim solidariziranjem i bojkotom inicijative tijekom cijelog referendumskog dana?

Glavni su govornici tribine Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Alemka Lisinski, glavna urednica Tportala, Ivan Lovreček, glavni urednik RTL Hrvatske, Tonči Matulić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Goran Ogurlić, glavni urednik Večernjeg lista, Tomislav Špoljar, v.d. rukovoditelj Informativno medijskog servisa HRT-a i Viktor Vresnik, glavni urednik Jutarnjeg lista.

Na tribinu su pozvani i predstavnici inicijative U ime obitelji, gospođa Željka Markić i gospodin Krešimir Planinić, no poziv nisu prihvatili.

Moderator je tribine Ivica Buljan, glavni urednik časopisa Novinar.


Povezano