Vraćanje nade radiju

Nagradu HND-a za radijsko novinarstvo u 2019. godini ponijela je Mirjana Radulović s Radio Rojca za dokumentarnu radio dramu Pola citta puttana posvećenu Uljaniku.

pripremila:
Ivana Pejić
mrtav-uljanik-mrtva-pula-2

Hrvatsko novinarsko društvo na svoj je 110. rođendan na prigodnoj svečanosti u Novinarskom domu u Zagrebu dodijelilo nagrade za najbolje radove objavljene u 2019. godini. Nagradu Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo ponijela je Mirjana Radulović s pulskog Radio Rojca za dokumentarnu radio dramu Pola citta puttana posvećenu Uljaniku, brodogradilištu koje je stvorilo modernu Pulu, a koje nakon stoljeća i pol nestaje pred očima svojih građana.

U obrazloženju nagrade ističe se vrijednost same forme dokumentarne radijske drame: “Radio kao medij i radijsko novinarstvo u doticajima je s dinamičnim izražajnim izazovima, od radio-drame Rat svjetova Orsona Wellesa i Teatra Merkur pa sve do danas. Nekad je tih izazova bilo više, a nekad manje. DJ-evski ili pak izvještajni breaking news trend poprilično je zatomio sve druge produkcijske izazove radija. A radio, pored poplave novih medija, i dalje ima uvjete za konkuriranje u medijskoj avangardnosti.”

Žiri dodaje kako je “Mirjana Radulović sa svojom dokumentarnom radijskom dramom emitiranom na Radio Rojcu, pulskom neprofitnom radiju zajednice, osvježila novinarski pristup jednoj zaista burnoj gospodarskoj i društvenoj temi – propasti Uljanika. Toj istinskoj drami dala je, koristeći bogati arsenal tonskih efekata, vrlo dinamičnu i sasvim ljudsku dimenziju. Vrlo je vješto izbjegla melodramske i suhoparno izvještajne zamke te pridodala provokativne upite koji proizlaze iz sudbine Uljanika, a dotiču puno šire okvire naše stvarnosti.” U zaključku žiri podcrtava vrijednost rada istučući kako je Pola citta puttana “emisija koja vraća nadu radiju”.

U nagrađenom radu korišten je tekst Igora Grubića Addio Pola koji je čitao Boris Bakal. Dramaturška suradnica je Pavlica Bajsić Brazzoduro, a oblikovatelj zvuka Dino Brazzoduro. Autor glazbe je Franci Blašković, a Facebook objave Stožera za obranu brodogradnje Uljanika čitao je Samir Hadžić.

Nagrađenu dokumentarnu radio dramu Pola citta puttana možete poslušati na ovom linku.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano