Književnost u Močvari

utorak, 03.09.2013. -
jasna_zmak_630

Program tribine Književnost u Močvari, pod egidom Novi pisci u Močvari, namjerava serijom književnih večeri skrenuti pozornost na nove, vrijedne glasove na književnoj sceni. Program se odvija sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije hrvatskih autora, onih rođenih od 1980. nadalje, koji su stjecajem okolnosti ostali još u sjeni prethodne generacije. Zbog nepostojanja središnjeg generacijskog časopisa, rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa za novi naraštaj pisaca – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti.

Program koncipira i vodi pisac Robert Perišić koji je najmlađu scenu prethodno kritički istražio te je, zajedno s Andreom Milanko, uredio antologiju novih hrvatskih prozaika pod naslovom Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012). Klub Močvara, zbog mlađe publike i sinergije različitih aktivnosti (klupska, glazbeno-scenska, kazališna…) pravo je mjesto za ovaj iskorak koji će ostaviti jasan trag na književnoj sceni u smislu lansiranja novog naraštaja pisaca.

U srijedu, 4. rujna, od 20.30 sati u Močvari će se predstaviti Davor Ivankovac, Jasna Žmak i Antej Jelenić.

Antej Jelenić rođen je 1983. u Splitu gdje i živi. Piše poeziju i prozu u kojoj anarhoidno miksa suvremene realistične elemente s nadrealističkim i cyber-punk nadogradnjama. Jedna bilješka o piscu kaže: “Kroz različite anarhističke prakse pokušava dekolonizirati vlastiti tj. društveni organizam od pedagogije smrti i učiniti ga osjetljivim za čitav vibracijski spektar. Diplomirao je”.

Jasna Žmak rođena je 1984. u Puli. Piše zaigrane i provokativne kratke priče suvremene tematike. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je od 2012. zaposlena kao znanstvena novakinja. Autorica tekstova Samice (2011.) i Istovremeno drugi (2012.) premijerno izvedenih u režiji i koreografiji Matije Ferlina u Istarskom narodnom kazalištu Pula. Kao dramaturginja surađivala na predstavama Timbuktu (2008.), I fuck on the first date, T-faktor (2009.) i 55+ (2012.) izvedbene skupine Montažstroj, Buđenje proljeća (2010.) i Leksikon YU mitologije (2011.) Olivera Frljića, a kao asistentica režije na projektu The Lastmaker izvedbene skupine Goat Island (2007.).

Davor Ivankovac rođen je 1984. u Vinkovcima, živi u Nuštru, a studira na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Objavio je knjige pjesama Rezanje magle (Nagrada Josip i Ivan Kozarac 2012) te Freud na Facebooku za koju je 2012. dobio nagradu Goran za mlade pjesnike. Riječ je o autentičnom pjesničkom talentu čiju poeziju odlikuje upečatljiv spoj liričnosti i ironije, uz obrise prepoznatljivog socijalnog konteksta.


Povezano