Hoće li Vitićev neboder opet plesati?

srijeda, 26.02.2014. -
vitic_630

U Društvu arhitekata Zagreba u četvrtak, 27. veljače, u 18 sati bit će održana tribina o neboderu arhitekta Ivana Vitića u Laginjinoj ulici u Zagrebu pod nazivom Hoće li Vitićev neboder opet plesati?

Održavanje tribine potaknuto je predstavljanjem dokumentarnog “filma u nastajanju” radnog naziva Betonska ljubav/ Concrete love podržanog u sklopu europskog projekta za razvoj dokumentarnog filma Ex- Oriente. Riječ je o  dugogodišnjem nastojanju platforme Bacači Sjenki i Borisa Bakala da se kroz program Čovjek je prostor: Vitić_pleše potakne obnova Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici.

Projekt “filma u nastajanju” sastoji se od dokumentarnoga materijala koji bilježi procese nastojanja da se zgrada obnovi čemu doprinosi i javna tribina: Hoće li Vitićev neboder opet plesati? Kroz multidisciplinarnu stručnu tribinu predstavnici relevantnih struka i građani upoznat će se s temom obnove ove antologijske stambene zgrade.

Na javnoj tribini sudjeluju predstavnici Gradskog zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode dr.sc. arh. Zrinka Paladino, povjesničarka umjetnosti dr.sc. Sandra Uskoković, mr.sc. arh. Alan Braun, dipl.ing.arh. Marko Sančanin, predstavnici suvlasnika zgrade u Laginjinoj, te članovi Bacača Sjenki. Sveobuhvatnosti tribine doprinosi i pisano priopćenje ekspertice za energetsku učinkovitost dipl. ing arh. Željke Hrs BorkovićBoris Bakal, zagrebački umjetnik, redatelj, aktivist najavit će u ime platforme Bacači Sjenki dokumentarni film koji će ponuditi retrospektivni pregled dugogodišnjih napora, intervencija i performansa održanih u Laginjinoj 9 tijekom zadnjih desetak godina. Moderator tribine je redatelj i intermedijalni umjetnik Mario Kovač.

Tribina otvara slijedeća teme: pitanje kriterija i metodologije obnove i revitalizacije moderne arhitekture, temu energetske učinkovitost, pitanje umjetničke vrijednosti i važnosti Vitićevog nebodera, financijske aspekte obnove, te ulogu i učešća lokalne zajednice u očuvanju materijalne i nematerijalne baštine.

Tribina je organizirana u suradnji Bacača Sjenki i Društva arhitekata Zagreba, uz podršku Sekcije za Arhitektonsko naslijeđe. 


Povezano