Gledanje drugačijim sredstvima

nedjelja, 17.05.2015. - nedjelja, 17.05.2015.
derek_jarman_blue_derek_jarman_curated_by_isaac_julien_2008_1

Derek Jarman, Plavo

“I četrdesetogodišnji djevac s velikog platna složit će se da nema nevinih čitanja, ni gledanja. Naša iskustva svijeta (filma) oblikuju nas kao gledatelje i autore-kroz-gledanje; ugazivši u celuloidnu rijeku sličica svojom je DNK oplemenjujemo, onečišćujemo, mijenjamo. Koliko i kako naši identiteti oblikuju naša gledanja, kako gledamo filmove; što gledamo, što vidimo i što iščitavamo? Kako vesterne gledaju američki starosjedioci (Indijanci!), a kako Anglo-Amerikanci? Kako heteromantične komedije gledaju lezbe i pederi i kako uspijevaju u njima uživati? Koliko smo sposobni (i kad? i zašto?) propitivati vlastitu percepciju i recepciju – koliko je aktivnosti u gledanju, i treba li za potpuni filmski užitak zapravo kultivirati lijenost? Kolika je uloga filmske teorije/kritike kao posrednika i aktivatora (novih) čitanja? Koji su potencijali filmske interpretacije kao alata za dekonstrukciju ideologija koje nam filmovi (uvijek i nužno) podastiru? Kako film promišlja kritičar/-ka, kako scenografkinja, a kako redatelj/-ica? …”, stoji u najavi događanja. 

Na tribini koja će se održati u ponedjeljak, 18. svibnja od 20.30 gostuju filmska kritičarka Višnja Vukašinović, filmski kritičar i kvozoman Branimir Šutalo te redateljica i scenografkinja Ivana Škrabalo. Tribinu moderira Mima Simić

Nakon razgovora slijedi projekcija kultnog eksperimentalca Plavo (Blue, 1993.), svojevrsne filmske oporuke Dereka Jarmana, posvete gledanju drugačijim sredstvima.


Povezano