Emancipacija gledateljstva

ponedjeljak, 07.03.2016. - ponedjeljak, 07.03.2016.
filmske_veceri_630

Umjesto buketa cvijeća ili bombonijere (koju biste ionako proslijedili), Filmske večeri u Močvari za 8. mart u 20.30 sati poklanjaju stimulativnu raspravu o gorućim pitanjima filmskih praksi i teorija. 

Što nam je i kako dalo pola stoljeća feminističkog teoretiziranja filma? Zašto (ni)je važno čitati film feministički? Kako feminizam kotira unutar akademskog i javnog govora o filmu i drugim umjetnostima? Kako se isprepliće s drugim teorijama, i kakve je filmske prakse iznjedrio? (Ako niste znali, i Laura Mulvey snima filmove!) Što je feminizam učinio za emancipaciju gledateljstva (muškog, ženskog, ili pak onog koje se odbija rodno i spolno definirati)? 

Sve to, pa i više i manje, dotaknut će se u razgovoru s tri furiozne gracije hrvatske teorijsko-praktične scene – Ankicom Čakardić, voditeljicom obrazovnog programa Centra za ženske studije i neprežaljenom moderatoricom Petog dana, Janicom Tomić, omiljenom profesoricom skandinavske književnosti i filma pri FFZG-u (što znači da nećemo moći izbjeći Roya Anderssona, imao-nemao veze s temom!), te jednom, jedinom i neponovljivom Jagodom Kaloper, plamenom zvijezdom ispred i iza kamere… 

Zaboravite skupe restorane, blještave tijare i romantične šetnje shopping centrima – dovedite svoju bolju polovicu – pogotovo ako ste svoja bolja polovica vi sami – u Močvaru i sudjelujte u stvaranju još jedne mikrorevolucije, a sve gratis. Moderira Mima Simić.

Kao savršeno pripijenu ilustraciju teme, nakon razgovora slijedi projekcija iznimnog dokumentarca, autobiografskog i autorefleksivnog filmskog kolaža Jagode Kaloper Žena u ogledalu, u produkciji Factuma.


Povezano