Potpora umjetnosti: raznolike europske prakse

ponedjeljak, 11.02.2013. - utorak, 12.02.2013.
civilno_drustvo_630_5

Što pomaže umjetnosti i umjetnicima, koje su to strukture, koji programi i projekti zaista podupiru umjetničko kreativno stvaralaštvo? U većini zemalja određeni broj aktera daje potporu umjetnosti, bilo da je to država sa svojim institucijama, javne ili privatne ustanove i zaklade, poduzeća ili udruge, kao i Europska unija. Ovim se simpozijem želi potaknuti razmjena ideja i razgovor o načinima podupiranja umjetnosti u svakodnevnoj praksi.

U fokusu su simpozija, koji će biti održan u utorak, 12. veljače u 14 sati, iskustva s obje strane – onih koji potporu daju i onih koji je primaju, moguće nove ideje i inovative prakse koje mogu dugoročno i na stabilan i kvalitetan način osigurati uvjete za nesmetano i slobodno umjetničko stvaralaštvo. Uvodne će govore održati Georg-Christian Lack, predstavnik EUNIC-a, i Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture Republike Hrvatske.

Jezik simpozija je engleski, uz simultani prijevod. Moderatori su Emina Višnić i Davor Mišković, a na simpoziju će govoriti Manon Bursian (Kunststiftung Sachsen-Anhalt, Njemačka), Christina Marchi (Le ministère de la culture et de la communication, Francuska), João Bonifácio Serra (Fundação Cidade de Guimarães, Portugal), Monique Veaute (Fondazione Romaeuropa, Italija), Dea Vidović (Zaklada Kultura Nova, Hrvatska), Michael Wimmer (EDUCULT, Austrija) i Gillian Wolfe (Dulwich Picture Gallery, Ujedinjeno Kraljevstvo). Program simpozija u Hrvatskom novinarskom domu pronađite ovdje.

Simpozij organiziraju EUNIC – Mreža europskih kulturnih instituta (British Council, Goethe-Institut Kroatien, Instituto Camões, Institut Français, Istituto Italiano di Cultura i Österreichisches Kulturforum) u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i POGON – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade.

 


Povezano