Migracije kao općevažeće načelo

ponedjeljak, 19.02.2018. - ponedjeljak, 19.02.2018.
zivoti_u_pokretu_WEB

U utorak, 20. veljače od 17 do 20 sati u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti kao prateći program izložbe Crne krabulje održava se simpozij Životi u pokretu – uvjeti u promijenjenom stanju granica.

Naslanjajući se na moto međunarodnog umjetničko-istraživačkog projekta Risk Change “Migracije su prirodni zakon. Sve se kreće, svi migriraju.”, simpozij nastoji potaknuti pitanja o poteškoćama i ograničenjima današnje pokretljivosti. Kao paralelni program uz izložbu Crne krabulje, okupljanjem teoretičara i praktičara različitih profila, tematizira krajnosti suvremene društvenosti. S jedne strane – pokretljivost, mobilnost, interkulturna suradnja; s druge – kontrola granica, izbjeglištvo, isključivanje.

Kroz aktualne osvrte na odnose socijalnih politika, kulturnih praksi i migracijskih procesa, simpozij potiče interdisciplinarnu suradnju i razmjenu iskustava i perspektiva sa širokom publikom. Nastoji potvrditi migracije kao općevažeće načelo, istražujući njihove stvarne i fikcijske mogućnosti izvan dohvata zadanih granica. U fokusu su rizici promjena, (ne)mogućnosti snalaženja u situacijama poremećene sigurnosti i zaštite, stanja dezorijentiranosti, napor optimizma i zajedništva u vremenu sve bržeg podizanja zidova.

U programu sudjeluju slobodna novinarka Jelena Prtorić, Marijana Hameršak i Iva Pleše s Instituta za etnologiju i folkloristiku, doktorand filozofije Marko Luka Zubčić, Renato Stanković s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i Valentina Radoš iz osječkog Muzeja likovnih umjetnosti.

Nakon simpozija, u 20:30 sati održat će se plesna koreografija Migracije u izvedbi Plesnog ansambla Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica. Koreografkinja izvedbe je Kate Foley, a nastupaju Jana Budiša, Katja Butković, Lara Drljača i Jana Jakšić.

Sažeci izlaganja dostupni su na sljedećoj poveznici.


Povezano