Zaštita mediteranske modernističke baštine

petak, 26.10.2018. - petak, 26.10.2018.
prtenjak_kuca_630

U subotu, 27. listopada u 19 sati u klubu Booksa u sklopu projekta Motel Trogir/Mediteranska mreža modernizma održava se treći razgovor u seriji Kako štitimo arhitekturu modernizma, koji će se ovoga puta voditi s arhitektom Ivanom Prtenjakom.

Ivan Prtenjak jedini je hrvatski arhitekt čije je djelo bilo nominirano za prestižnu Nagradu Aga Khan za arhitekturu, i to za Kuću pokraj mora izgrađenu 1969. godine u Kelibiji u Tunisu. Školovao se u Zagrebu, neko je vrijeme radio na Institutu za povijest umjetnosti, da bi 1968. otišao u Belgiju gdje je proveo i najveći dio profesionalne karijere. Danas živi na relaciji Bruxelles – Šipan. Njegov dosadašnji radni vijek obilježila je velika produkcija s nizom realizacija u desetak zemalja na tri kontinenta.

Fokus razgovora s Prtenjakom bit će na kući i turističkom kompleksu u Kelibiji, ali i drugim tuniskim i afričkim projektima. 

Slijedom studijskog posjeta projekta Motel Trogir Tunisu u okviru aktivnosti Mediteranske mreže modernizma, na tribini će biti govora i o mogućnostima formalne zaštite značajnih objekata hrvatskih arhitekata izgrađenih izvan Hrvatske, s osvrtom na aktivnosti vezane uz kuću u Kelibiji kao dijela tuniske/afričke i hrvatske/europske moderne arhitektonske baštine.

Razgovor moderira Saša Šimpraga.

Intervju s Prtenjakom nastao u sklopu projekta Motel Trogir moguće je pročitati na sljedećoj poveznici.

Motel Trogir je projekt Udruge za suvremene umjetničke prakse – Slobodne veze iz Zagreba.


Povezano