U smjeru izgubljenih mogućnosti

Arhitekti, aktivisti, kulturne radnice i radnici pokrenuli su peticiju kojom žele zaustaviti štetnu politiku rasprodaje državne imovine i uništavanja nekadašnje zdravstvene infrastrukture.

krvavica_630 FOTO: Udruga Kačić / Facebook

Sudbina nekadašnjeg Dječjeg sela kod Promajne i Dječjeg lječilišta u Krvavici kod Makarske – posljednjih turističkih nekretnina u državnom vlasništvu – ovih dana dobiva svoj privatizacijski epilog. Ministarstvo državne imovine sredinom travnja objavilo je javni poziv za prodaju Dječjeg sela, nekadašnje specijalizirane bolnice i odmarališta namijenjenog aktivnom odmoru i rekreaciji djece i mladeži, s rokom podnošenja prijava do 29. lipnja 2020. i početnom cijenom od 108.420.000,00 kn. Prema najavi bivšeg ministra Gorana Marića iz veljače 2019., odvojeno će u prodaju ići objekt u Krvavici – zaštićeno kulturno dobro i jedno od kanonskih djela hrvatske moderne arhitekture koje je početkom 1960-ih projektirao Rikard Marasović.

“Tajanstveni objekt u borovoj šumi”, kako ga u Betonskim spavačima naziva arhitekt Maroje Mrduljaš, neobično je zdanje koje je za potrebe liječenja i rehabilitacije djece s plućnim bolestima izgradila Jugoslavenska narodna armija. Vjerojatno je upravo zbog činjenice da se radilo o vojnom objektu zgrada sve donedavno bila nepoznata široj, ali i stručnoj javnosti. “Otkrila” ju je u istraživačkom pothvatu Miranda Veljačić, koja je za Oris iscrpno pisala o arhitektonskim značajkama Marasovićeva djela. Zalaganjima Platforme 9.81 i splitskog Konzervatorskog odjela, objekt je 2012. uvršten u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Devastirano i prepušteno propadanju, nekadašnje lječilište od turističke komercijalizacije spasila je prije svega ekonomska neisplativost investicije u odnosu na postojeći smještajni kapacitet. S nezavisne je kulturne scene pak potekla ideja da ga se prenamjeni u društveno korisnu infrastrukturu te da upravo u Krvavici bude smješten Regionalni edukacijski i istraživački centar za kulturu i mlade.

Betonski spavači, Izvor: HRT

Uz deset bungalova Dječjeg sela i gotovo 70 tisuća kvadratnih metara borove šume, arhitektonsko remek-djelo uskoro će se izgleda ipak naći na bubnju za prodaju, protiv čega su reagirali Udruga Kačić, Platforma 9,81 i Slobodne veze/Projekt Motel Trogir. U otvorenom pismu koje je u međuvremenu dobilo podršku brojnih zainteresiranih građana, aktivista, kulturnih, zdravstvenih i drugih radnika, pozivaju predstavnike Vlade i čelnike resornih ministarstava da odustanu od prodaje ove vrijedne imovine čiji se potencijal višestruko otkriva u trenutku globalne pandemije:

“Potaknuti aktualnom globalnom zdravstvenom krizom te podržani od strane široke grupe građana, organizacija i stručnjaka različitih profila, tražimo od Vlade RH da odustane od namjere prodaje Dječjeg lječilišta u Krvavici, te da se ono obnovi kroz privođenje objekta njegovoj originalnoj svrsi – liječenju respiratornih bolesti djece i odraslih. Također, tražimo da se još jednom razmotri prodaja Dječjeg sela kod Promajne, koje je već službenim kanalima/glasilima ponuđeno kupcima”, navodi se u otvorenom pismu te dodaje kako se privatizacijom ovih objekata ide u smjeru izgubljenih mogućnosti za unaprjeđenje zdravlja građana i društva općenito.

Inicijatori ove peticije, kao i arhitekti, aktivisti i kulturne radnice i radnici koji su im se pridružili, iskazali su spremnost aktivno se uključiti i pomoći oko promišljanja i oblikovanja budućnosti ovih lječilišta –nasljeđenog poklona danas nepostojećeg društva, kako ga naziva Mrduljaš – na dobrobit lokalne zajednice i šire javnosti.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano