Otpor kroz pisanje

petak, 20.02.2015. - petak, 20.02.2015.
knjiga_dave_heuts_630 FOTO: Dave Heuts

Tema nove Disku(r)sije bit će prepoznavanje fašizma i nošenje s posljedicama, odnosno promatranje načina kako se piše o istini, a kako o manipulaciji i lažima. Moderator razgovora je Marijo Glavaš.

Tomislav Marković srpski je pisac, pjesnik, publicist i kolumnist. Pisao je za časopise Rez i Plastelin, uređuje rubriku Regija stranaca u zagrebačkom tjedniku Novosti, jedan je od osnivača kulturno propagandnog kompleta Beton, a sada piše kolumne na portalu e-novine. Napisao je songove za predstavu Ubiti Zorana Đinđića, surađivao sa beogradskom alternativnom muzičkom grupom Ah, Ahilej, a zbog pjesme Srpska duhovnost dobio na desetine prijetnji smrću. Pjesme i satirični tekstovi prevođeni su mu na njemački, poljski, engleski i albanski jezik.

Dr. sc. Dragan Markovina (Mostar, 1981.), doc. na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu. Po završetku korčulanske gimnazije upisuje studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilištu u Zagrebu, na kojem je diplomirao 2004. godine. Na istom fakultetu obranio je 2011. doktorsku disertaciju pod naslovom Dalmacija u mletačkim reformskim projektima 18. stoljeća. Znanstveni i publicistički interes pokazuje i prema suvremenoj hrvatskoj i južnoslavenskoj povijesti i kulturi sjećanja. Redoviti je suradnik nekoliko novinskih portala i član redakcije Novog plamena. U Novom plamenu, Zarezu i tjedniku Novosti kontinuirano objavljuje historiografske eseje. Autor je knjiga Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja i Tišina poraženog grada: eseji, priče, kolumne

Tribina će biti održana u subotu, 21. veljače, u splitskoj kavani Le Monde, s početkom u 12 sati


Povezano