Mogućnosti prekida dugotrajnog sukoba

ponedjeljak, 14.03.2016. - ponedjeljak, 14.03.2016.
Slucaj_Sirije_630

Kompleksnost društveno-političke i ratne situacije u Siriji nameće brojna pitanja o trajnosti i mogućnostima prekida ovakvog dugotrajnog i razornog sukoba u kojemu sudjeluje više strana. Uspostavljeno primirje mnogima je donijelo privremeni mir, međutim mnogi upozoravaju kako je ono samo put ka počecima novoga sukoba i još većim podjelama unutar sirijskoga društva. Do sada je u Siriji živote izgubilo oko 400.000 osoba, a više od 11 milijuna izbjeglica napustilo je svoje domove. Gotovo polovica njih su izvan Sirije, dok je veći broj njih u Siriji – pod prijetnjom nove nestabilnosti i daljnjeg progona. U potrebi za iskazom solidarnosti prema žrtvama rata te pružanju otpora militarizacijskim političkim akcijama, pitamo se kakve će trajne posljedice rat i vojne intervencije ostaviti u Siriji? Osim toga, promišljamo koje su prilike za izgradnju mira u Siriji te kakav oblik etične podrške pružiti, temeljem iskustva izgradnje mira u post-ratnoj Hrvatskoj i post-jugoslavenskim zemljama!?

Stoga, program Mirovnih studija Centra za mirovne studije i Klub Studenata Fakulteta političkih znanosti organiziraju raspravu Slučaj Sirije – posljedice vojne intervencije i prilike za izgradnju mira. Rasprava će se održati na Fakultetu političkih znanosti, Lepušićeva 6 (Dvorana A), u utorak, 15. ožujka, od 19 do 21 sat.

U raspravi sudjeluju Hrvoje Ivančić, novinar s nedavnim iskustvom boravka u Siriji, Nader Wahech, prevoditelj u tranzitnom izbjegličkom kampu u Slavonskom Brodu, sirijski aktivist/kinja koji/a radi na izgradnji civilnog društva u post-ratnoj Siriji (ime će biti potvrđeno naknadno), te Goran Božičević, mirovni aktivist i osnivač Centra za mirovne studije.

Raspravu će moderirati Emina Bužinkić i Gordan Bosanac, aktivisti Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli.

Više potražite ovdje.


Povezano