Pravo na dom – u skvotu?

Zagreb, Postaja
petak, 21.07.2023.

U petak, 21. srpnja udruga Pravo na grad u skvotu Postaja, s početkom u 17.30 sati organizira radionicu o stambenim pravima.

Skvot Postaja nalazi se na adresi Livadarski put 17a. Prostor je u vlasništvu HŽ Infrastrukture d.o.o. i dio je nekadašnjeg kompleksa Istočnog kolodvora. Kad je prije tri godine prvi put useljen, bio je zatečen napušten i sasvim otvoren. Potom je obnovljen i osposobljen za (održivi) život donacijama i trudom onih koji su u njemu boravili.

U lipnju 2023. stanari i korisnici Postaje suočeni su s pokušajem nasilnog izbacivanja. Nalaze se u mirnom posjedu i prema zakonu bi trebali moći računati na zaštitu od nasilnog izbacivanja do donošenja sudske odluke o pravu na korištenje. 

Na radionici Prava na grad koja se ovim povodom organizira baš u prostorima Postaje bit će riječi o stambenim potrebama, iskustvima i životima skvotova i ulogama koje mogu imati u zajednici. S pravnikom koji će sudjelovati na radionici diskutirat će se i o zakonskom okviru koji regulira skvotiranje te o mogućim perspektivama i rješenjima u situacijama poput ove.


Povezano