Identiteti odjevnih predmeta

petak, 18.01.2019. - subota, 19.01.2019.
SKMBT_Razotkrivanje_630 Fundus Muzeja grada Zagreba

Radionice pod nazivom Razotkrivanje 19 i 20. siječnja 2019. s početkom u 10 sati održavaju se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

“U svom ormaru čuvate odjevne predmete iz Kamenskog, Varteksa, DTR-a, Slavonije, Uzora, Nade Dimić ili neke druge domaće tekstilne industrije? Donesite ih u muzej i podijelite s nama njihovu priču!

Svaki odjevni predmet “čuva” doživljaje i iskustva osoba koje su ga nosile, posjeduje neku vrstu biografije, neodvojive od biografije vlasnika. Ujedno je i svjedok vremena i prostora, ali i društvenih normi pa i kulturnih procesa.

Metodom pričanja priče (“storytellinga”) na radionici ćemo nastojati iščitati različite biografije, značenja i identitete odjevnih predmeta koje ga čine važnim i vrijednim čuvanja. Prizvat ćemo sjećanja vlasnika o vremenu u kojemu je odjevni predmet nastao/postao njegovim vlasništvom, važnim trenucima u kojima je bio nošen… Razmotrit ćemo procese nastajanja i razvoja biografija modnih odjevnih predmeta, njihovu prostornu, vremensku i društveno-kulturnu uvjetovanost te izraditi neku vrstu memorijskog zapisa”, stoji u najavi radionice.

Za sudjelovanje na radionici potrebno je donijeti jedan ili više odjevnih predmeta proizvedenih u bivšoj ili aktualnoj domaćoj tekstilnoj industriji. To može biti modni, ekskluzivan predmet, kao i svakodnevni, odjevni predmet, iz osobne garderobe ili obiteljskog nasljeđa. Sudionici se pozivaju da ponesu i fotografije iz obiteljskog albuma (ako takve postoje) koje dodatno potiču sjećanja i asocijacije. 

Voditeljice radionice su Lea Vene i Ivana Čuljak

Sva eventualna pitanja i prijave pošaljite na mail adresu voditeljice projekta Kosjenke Laszlo Klemar

Radionice su dio projekta “Skrojene budućnosti” sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.


Povezano