Arhiviranje kvarta

Zagreb, Nova BAZA
subota, 03.06.2023.
Vizual: Teuta Gatolin

U subotu, 3. lipnja, vizualna umjetnica Teuta Gatolin održat će radionicu foto-digitalnog bilježenja prostora. Radionica počinje u 11 sati u Novoj BAZI.

“Sjećate li se velikog stabla trešnje na križanju Tratinske ulice i Nove Ceste? A kuće s okruglim prozorima u Magazinskoj? Stalne, brze i nepredvidive promjene vlastitoga kvarta inspirirale su umjetnicu Teutu Gatolin da započne foto-digitalno bilježenje prostora i stvaranje novih, virtualnih prostora koji čuvaju slojeve iščezle u realnom prostoru. U ovoj radionici poziva sve zainteresirane da upoznaju njezinu metodologiju i zabilježe kvartovske prizore koji će uskoro možda nestati.

U središtu zanimanja radionice su mikrolokacije kvarta, a sastoji se od tematske šetnje prostorom oko trešnjevačke termoelektrane, Doma sportova i okolnih ulica. Međusobnim razgovorom pokušat ćemo istaknuti prepoznatljiva obilježja Trešnjevke, a potom ćemo odlučiti koje sve dijelove javnog prostora želimo arhivirati. Odabrane dijelove kvarta i/ili objekte koji se u njemu nalaze potom ćemo dokumentirati nizom fotografija te se upoznati s tehnikom fotogrametrije kojom se fotografije pretvaraju u 3D modele. Virtualni 3D modeli izrađeni prema fotografijama polaznika_ica radionice bit će dio izložbe o arhiviranju javnog prostora Trešnjevke. Izložba će se održati u listopadu 2023. godine u prostoru Nove BAZE”, stoji u BLOK-ovoj najavi radionice.

Predznanje za sudjelovanje nije potrebno, a polaznici bi trebali donijeti vlastiti digitalni fotoaparat ili pametni telefon koji ima mogućnost fotografiranja. Radionica je besplatna i otvorena svim dobnim skupinama, a potrebna je kratka prijava putem e-maila, koja treba sadržavati ime, prezime, dob i nekoliko rečenica motivacije. Organizatorice mole da navedete i svoju povezanost s Trešnjevkom (mjesto bivšeg ili trenutnog stanovanja, mjesto rada, obiteljske poveznice itd.).


Povezano