Alati umjetničkog rada

Rijeka, Dramski studio Pontes
srijeda, 19.06.2024. - četvrtak, 20.06.2024.
FOTO: Pontes / Facebook

U srijedu, 19. lipnja, te u četvrtak, 20. lipnja, u Dramskom studiju Pontes u Rijeci, održava se radionica Alati umjetničkog rada.

Kroz dvodnevnu radionicu glumica Aleksandra Stojaković Olenjuk, glumica Lucija Barišić i multimedijalna umjetnica Petra Mrša pokušat će odgovoriti na sljedeća pitanja: Što je stvaralaštvo? Kako nastaje umjetnički rad? Kakav je proces u pozadini njegovog nastanka?

Oslanjajući se na svoje dugogodišnje iskustvo u polju umjetnosti, voditeljice će tijekom triju radionica polaznike_ce kroz praksu uputiti u stvaralački proces te ih upoznati s alatima koje mogu koristiti u svom daljnjem kreativnom radu.

Radionica 1: Stvaranje kolektiva
U prvoj radionici polaznici_e istražuju kako od grupe nepoznatih ili manje poznatih ljudi stvoriti kolektiv koji jednako angažirano progovara i zagovara ideju umjetničkog rada. Može li se bez prethodnog zajedničkog iskustva producirati sadržaj koji nas se intimno tiče? Što određuje diskurs kolektiva? Ova pitanja bit će nit vodilja u umjetničkom istraživanju. Kroz set vježbi, polaznici_e će potražiti odgovore koji će im koristiti u daljnjoj praksi.

Radionica 2: Psihodrama i kreativni potencijali
Radionica psihodrame usmjerena je na podizanje spontanosti i kreativnih potencijala grupe. Sudionici_e će istraživati unutarnje svjetove kroz interaktivne tehnike. Korištenjem alata psihodrame, uključujući scensku izvedbu, improvizaciju i simboličku igru, sudionici_e će imati priliku izraziti svoje emocije i misli na novi i kreativan način. Ovaj proces potiče autentičnost i spontanost te osvjetljava međuljudske odnose i grupnu dinamiku. Cilj radionice je osnažiti sudionike_ce da kroz zajednički rad razvijaju emocionalnu inteligenciju i prošire svoje kreativne horizonte.

Radionica 3: Emocije, tekst, pokret i fotoaparat
Emocije su važan dio umjetničkog istraživanja i kreiranja. U trećoj radionici sudionici_e istražuju različite odnose između teksta, pokreta i fotoaparata te kako ti suodnosi transformiraju razumijevanje emotivnih stanja. Kroz praktične vježbe, sudionici_e će imati priliku ispitati i proširiti razumijevanje emocija i njihovu upotrebu u scenskoj izvedbi i fotografskoj reprezentaciji.

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Prijave možete slati putem e-maila na: umjetnickialati@gmail.com do 18. lipnja. Broj mjesta je 12, a dobno ograničenje je 13 godina. Prednost će imati ranije prijavljeni.

Prvoga dana radionice se održavaju u periodu od 16 do 20 sati, a drugoga od 12 do 16 sati.

Više informacija o događaju možete pronaći ovdje.Povezano