22. Povorka ponosa: Zajedno za trans prava!

Zagreb
subota, 10.06.2023.
foto: Zagreb Pride/Facebook

U subotu, 10. lipnja, u Zagrebu se održava 22. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji pod sloganom Zajedno za trans prava!.

“U posljednje vrijeme svjedočimo jačanju transfobije, govoru mržnje, diskriminacije i nasilja usmjerenom prema trans osobama. Na meti smo raznih političkih aktera_ica koji_e svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života. Politika, institucije i crkve, javni i medijski prostor ispunjeni su transfobnim porukama kojima se pokušava degradirati naše identitete i dokinuti nam temeljna ljudska prava. 

Trans zajednica je snažna, hrabra i ustrajna! Nadahnuće crpimo iz antifašističke, feminističke i kvir borbe za društvo pravde i solidarnosti. Naši životi su vrijedni i dragocjeni, zato u ime slobode svih nas prosvjedujemo i poručujemo: Zajedno za trans prava!”, stoji u proglasu 22. Povorke ponosa.

Povorka ponosa započet će okupljanjem u 15:00 sati na Rooseveltovom trgu (ispred Mimare) te u 16.00 sati krenuti gradskim ulicama i trgovima. Povorka će proći Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom sve do Ribnjaka, Parka ponosa. U vremenu od 16.00 do 17.30 sati, za vrijeme prolaska Povorke na trasi njena kretanja povremeno će biti obustavljen promet. U Parku ponosa na Ribnjaku održat će se aktivistički prosvjedni skup, s početkom u 18:00 sati.

Nakon obraćanja predstavnika_ica Organizacijskog odbora Povorke ponosa i drugih prigodnih govora, slijedi druženje i zabavni program. Povorku ponosa zajednički organiziraju kolekTIRV, Zagreb Pride, Dugine obitelji, K-zona, House of Flamingo, Trans Mreža Balkan, Ponosni Zagreb, Zbeletron, uz podršku Grada Zagreba.


Povezano