Ponosno na ulicama Zagreba

Novoosnovana LGBTIQ+ inicijativa Ponosni Zagreb najavljuje dvotjedni niz događanja kojima će obilježiti Mjesec ponosa.

pripremila:
Hana Sirovica
ponosnizg FOTO: Nina Đurđević

Pripremila: Hana Sirovica

Epidemiološka situacija i neizvjesnost velikih okupljanja uzrok su odgodi ovogodišnje zagrebačke Povorke ponosa, koja će se umjesto uobičajenog termina početkom lipnja održati u rujnu. Ova je odgoda ostavila značajnu prazninu u godišnjem kalendaru LGBTIQ+ zajednice, budući da se upravo lipanj obilježava i slavi kao Mjesec ponosa. 

Početkom mjeseca ta je praznina potaknula grupu LGBTIQ+ aktivista_kinja da oformi novi neformalni kolektiv Ponosni Zagreb. U danima što okružuju obljetnicu Stonewallske pobune, događaja koji je 28. lipnja 1969. godine označio početak organiziranog LGBTIQ+ pokreta, inicijativa Ponosni Zagreb organizirat će dvotjedni niz javnih događaja i akcija kojima žele obilježiti taj važan period. Inicijativu je podržao i podulji niz udruga aktivnih u području zalaganja za ravnopravnije društvo.

“Počeli smo se okupljati spontano, kada su početkom mjeseca na nizu online sastanaka sudjelovali_e članovi_ce zajednice koji su godinama aktivni_e u različitim sferama borbe za LGBTIQ+ prava”, objasnila nam je članica inicijative Sara Morić, naglasivši kako ih je osim potrebe za obilježavanjem lipanjske obljetnice, na mobilizaciju potaknuo i predizborni period. “Pred nama su izbori, a problemi LGBTIQ+ zajednice podzastupljeni su u javnoj raspravi. Želimo premostiti ovaj manjak iz perspektive same zajednice te povećati vidljivost LGBTIQ+ pitanja u ovom važnom razdoblju”, naglasila je. 

Program će početi na Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, kada će se u dvorištu kluba Močvara održati Ponosna pobuna: Antifa druženje i kviz. Uslijedit će DJ radionice u organizaciji udruge Zbeletron koje počinju 28. lipnja. Dvotjedni niz događanja kulminirat će prosvjednom vožnjom Pride Ride koja će se održati 4. srpnja. “Nismo željeli preuzimati uobičajeni koncept Povorke ponosa kao prosvjednog hoda, već smo se odlučili_e okušati u nečemu novom. Htjele_i smo zajednici ponuditi nešto zanimljivo, a opet primjereno s obzirom na epidemiološku situaciju”, objasnila je Morić njihovu odluku da organiziraju prosvjed u obliku vožnje. Nakon vožnje čija će ruta biti uskoro objavljena, uslijedit će večernji program u prostoru Medike. “Prije svega, želimo doprinijeti jačem povezivanju unutar LGBTIQ+ zajednice. Inicijativa je zamišljena iz zajednice i prema samoj zajednici, a aktivnosti planiramo nastaviti i nakon Pride Ridea. Otvoreni smo novim članovima_cama te nam se svi zainteresirani_e mogu se javiti”, kazala je Morić. 

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano