Vođena šetnja vojarnom Luščić

Karlovac, Vojarna Luščić
subota, 11.11.2023.

KA-MATRIX u okviru cjelogodišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad 023 organizira vođenu šetnju nekadašnjom vojarnom Luščić pod vodstvom karlovačkog arhitekta Luke Lipšinića. Šetnja će se održati u subotu 11. studenog s početkom u 11 sati. Mjesto okupljanje je parkiralište kod Doma Hrvatske vojske Zrinski, Marina Držića 4 (nasuprot prostora vojarne).

Bivša vojarna Luščić odabrana je kao recentni primjer zauzimanja i oplemenjivanja nekada vojnog i nedostupnog, pa zatim zanemarivanog i na kraju donekle raznim javnim i komercijalnim sadržajima revitaliziranog prostora, ali i prostorom kojeg čeka drastična urbana transformacija u narednim godinama koja će stvoriti novi društveno kulturni i stambeni centar grada Karlovca.

Tijekom trajanja šetnje, razgovarat će se o povijesti lokacije, voditelj će prisutne upoznati kako je došlo do izgradnje vojarne, o konstantnom pritisku civilnog društva na vojni kompleks koji je od samog osnutka bio nepoželjan i nikada prihvaćen na toj lokaciji, načinima kojima se pokušavalo stvoriti pritisak i moment za iseljenje vojarne, trenutnoj situaciji i budućnosti lokacije. 

Sama šetnja trajat će dva sata i obuhvatiti će i posjet i obilazak nekoliko objekata koji se trenutno koriste. 


Povezano