Umjetnost temporalnih procesa

petak, 16.03.2018. - petak, 16.03.2018.
andro_giunio_630

U subotu, 17. ožujka s početkom u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević drugi gost ovogodišnjeg Otvorenog studija, eksperimentalni glazbenik i dizajner Andro Giunio izvedbom uživo predstavit će kompoziciju radnog naziva Petlje, distorzije, simetrije.

Kako stoji u najavi događaja, Andro Giunio pristupa glazbi kao umjetnosti temporalnih procesa i području istraživanja specifičnosti prostora, vremena i memorije. Stvaranje je organizacija i strukturiranje različitih polja buke, harmonije i disonance. Izvedba uživo postaje eksperiment u formiranju neke vrste mape i uspostavljanju osnovne navigacije, a naglasak nije na određenom zvuku već na senzibilitetu i orijentaciji. Jednostavna zamišljena kompozicija realizira se često kroz improvizacijske momente pa glazba postaje obilježena tendencijom da zvučne sekvence ostaju u stanju stalnog nastajanja i nestajanja, smještajući se između memorije i trenutka, istovremenog zamišljanja i slušanja. Primarni izvor zvuka najčešće je električna bariton gitara ali pri izvođenju određeni efekti, pa i njihovi nusprodukti, koriste se također kao instrumenti i jednako pridonose formiranju strukture.

Rad Petlje, distorzije, simetrije zasniva se na ideji preklapanja nekoliko područja istraživanja u sklopu rezidencije: specifičnosti medija audio kazeta, formiranje petlji od analogne magnetske trake, diktafona i walkmena kao uređaja za snimanje i reprodukciju te prakticiranje simetričnih glazbenih ljestvica u samostalnom improvizacijskom sviranju tijekom proteklih tjedana u prostorima galerije.

Andro Giunio je dizajner vizualnih komunikacija, docent na odsjeku Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever u Koprivnici i eksperimentalni glazbenik. Od 2008. godine kao grafički dizajner, freelancer, djeluje samostalno i u suradnji sa brojnim kolegama isključivo na području kulture. Od 2012. godine aktivno se bavi glazbenim performansom. U muzičkoj se praksi Giunio inicijalno oslanja na tradiciju zapadne avangardne i minimalističke glazbe te suvremenih alternativnih glazbenih žanrova poput dronea, elektronske glazbe, noise rocka, krautrocka, shoegazea i black metala. 


Povezano