Split Pride

Split, Đardin
subota, 06.07.2024.
FOTO: Milan Šabić / Split Pride

U subotu, 6. srpnja, ulicama grada pod Marjanom proći će 13. Povorka ponosa. Okupljanje započinje u 17 sati u Đardinu (Park Josipa Jurja Strossmayera). U 18 sati prosvjedna povorka kreće na svoj put kroz ulice stare gradske jezgre Splita. Po povratku u Đardin, ova građanska akcija se nastavlja društveno-kulturnim programom.

Split Pride ove godine u fokus stavlja temu queer bivanja u javnom prostoru. U najavi ističu kako “većina LGBTIQ+ mladih od 18 do 25 godina intenzivno razmišlja o preseljenju iz Splita u neku sigurniju sredinu u kojoj bi mogli otvoreno živjeti svoje identitete. To je samo dio šire slike u kojoj mladi ljudi napuštaju ovaj grad u potrazi za slobodnijim sredinama u kojima se mogu razvijati kao osobe. Svi oni žele živjeti svoj život u nekoj većoj i otvorenijoj sredini gdje ih nitko neće osuđivati.”

Među glavnim razlozima za odlazak mladih LGBTIQ+ osoba navode upravo nedostatak osjećaja sigurnosti – u obiteljskom domu, školi, zdravstvenim ustanovama te posebice u javnom prijevozu i na ulicama: “Biti LGBTIQ+ osoba u ovoj društvenoj klimi zahtjeva posebne vještine i taktike preživljavanja.” Nadalje, u najavi navode kako je više od tri četvrtine LGBTIQ+ osoba u Splitu doživjelo neku vrstu nasilja, najčešće psihološki oblik nasilja.

U Splitu postoji nekoliko “oaza slobode”, prostora u kojima se LGBTIQ+ osobe osjećaju slobodnima izraziti svoje identitete bez straha od reakcija okoline. Iz Split pridea ističu kako je riječ o izrazito malom broju tzv. sigurnih zona te stoga pozivaju da se što više sudionika_ca pridruži na povorci: “slobodu nam nitko neće servirati, morat ćemo je izboriti sami.”

Više informacija o događaju možete pronaći ovdje.

 Povezano