Spajalica

ponedjeljak, 07.04.2014. - petak, 30.05.2014.
spajalica_630 FOTO: Vatroslav Miloš/Kulturpunkt.hr

Rijeka, 8. travnja – 31. svibnja

Fokus ovogodišnje Spajalice je kolektivno prisvajanje gradskog prostora i potvrda njegove javne namjene, u pratnji umjetničkih ciljeva i ideja zajedništva, propitivanjem mogućnosti koje aktualni grad nudi ili skriva. Ove godine govorit će se i o hrvanju s brzim promjenama, istiskivanju javnog prostora iz zajedničkog horizonta, te odumiranju dokolice koja postaje oznaka nepoželjnog svjetonazora – neučinkovitosti i nerada.

Tridesetak domaćih i stranih umjetnika, građana, istraživača i teoretičara izvest će projekte u vidu samostalnih ili suradničkih inicijativa, između 8. travnja i 31. svibnja, na teritoriju od glavne pješačke zone – Korza do ruba Sušaka i parkirališta Delta, preko Gata Karoline Riječke do industrijske zone u okolici željezničkog kolodvora. Na repertoaru su jednokratna ili višednevna događanja, radionice, predavanja i javne akcije; izlaženje iz užeg susjedstva Muzeja, te ulaženje u specifiku pojedinih gradskih toponima, za i u korist kreativne razmjene i podupiranja ideje grada kao mjesta stvaranja društvenih alternativa.

Spajalica se nastavlja na aktualne kulturne prakse vezane uz reaktiviranje javnog i urbanog prostora, a dodatno se bavi nesnalaženjem (pozicioniranjem) čovjeka u socijalno-ekonomskim stremljenjima u kojima se kanalizira kretanje svjetskog kapitala. K tome dodajemo i dileme vezane uz priželjkivanje bolje budućnosti, kojoj možda vrijedi doskočiti svjesnom preusmjeravanju želja i potreba pojedinaca. Zbog toga Spajalica i dalje smjera njegovanju neformalnih odnosa, kako bi se stvorile situacije međusobnog povjerenja i osjećanja uzajamnosti.

U radu ovogodišnje Spajalice sudjeluju Kreativni Kolektiv Kombinat, ARCHIsquad, Holger Pohl, Tanja Vujasinović, Rino Efendić, Tajči Čekada, Luiza Margan, Dunja Tišma, Marija Kajapi, Una Rebić, Kruno Jošt, Lucija Ukić, Sanja Gergorić, Čiko i dokoličari, Mateja Bučar / DUM, Stéphane Querrec, Josip Pino Ivančić, Katze und Krieg, Nika Rukavina, Petra Mrša, Ivana Lučić i Igor Eškinja.

U razgovorima Jesu li javni prostori zajednički? i Imamo li vremena za dokolicu? koji će se održati u Malom salonu sudjeluju Andreja Kulunčić, Raumlabor – Axel Timm, Siniša Labrović, Valentina Zrnić Gulin, Zona 00 – Nina Sindičić, Aaron Schuster, Archisquad, Tina Peraica, Kruno Jošt, Maja Kohek te Suzana MarjanićKustosice projekta su Ksenija Orelj i Sabina Salamon, a voditeljica projekta Nataša Šuković

Detaljan program nalazi se ovdjePovezano