Povorka ponosa

petak, 15.06.2012. - subota, 16.06.2012.
Zagreb_Pride_630

Okupljanje će se održati pod zastavama duginih boja, zastavama jednakosti i slobode, u znak borbe, solidarnosti i otpora, za neotuđiva ljudska prava i dostojanstvo. Pozvani su svi građani i građanke da podrže LGBTIQ obitelji i sve LGBTIQ osobe i njihova životna partnerstva diljem Hrvatske. Ovim putem pozvani su svi građani, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, da iskažu podršku i solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba i njihovih obitelji – dolaskom na Povorku ponosa.

Na Trgu bana Jelačića vijore tri zastave duginih boja, međunarodnog simbola LGBT i Pride pokreta i jedna zastava Zagreb Pride (ružičasta s crnom zvijezdom, simbolom queer-feminizma). Isticanje tih zastava, sada već  šestu godinu za redom, važno je za hrvatsku LGBTIQ zajednicu jer zastavama simbolički poručuju da su ovdje, da ih ima svugdje, da imaju pravo na javnost, na javno iskazivanje n seksualnih i rodnih identiteta, da je Zagreb njihov grad, Hrvatska njihova zemlja, i da u njima žive i žele živjeti slobodni od diskriminacije i neravnopravnosti.

Tema Zagreb Pridea 2012. su  obitelji, djeca, potreba i  zahjev da budu ravnopravni u dostojanstvu i pravima. Stoga iz Proglasa poručuju: “Ljubav je ta koja okuplja i osmišljava obitelj. Obitelj je ona u kojoj se voli, poštuje i prihvaća! Mi smo ta obitelj! Istospolne, raznospolne, homoseksualne i heteroseksualne… sve su te zajednice obitelji! Nismo drukčiji ni mi LGBTIQ roditelji/ce, niti su drukčija naša djeca! Djeca koja postoje i koja žive u Hrvatskoj. Neka najesen kreću u školu, druga je uskoro završavaju, a treća će se tek roditi. Djeca koja su nastala našom odlukom, odlukom nas roditelja. To su djeca koja su voljena nevezano uz način na koji su došla na svijet: planiranjem, mogućnostima koje nudi suvremena medicina, usvajanjem ili su rođena u nekim drugim, prijašnjim obiteljima koje smo pokušali/e graditi.”

Ovogodišnji program potražite ovdje.

 


Povezano