Performativnost izložbe

petak, 07.09.2018. - petak, 07.09.2018.
AABox_izvedba_Split_f_Ivo_Martinovic_630 FOTO: Ivo Martinović

U subotu, 8. rujna u 20 sati u riječkoj dvorani Filodrammatice održava se ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe u izvedbi Zrinke Užbinec, s pratećim predavanjem Tihane Puc i razgovorom s Andrejom Kulunčić

ART-ACT-BOX je objekt koji sadrži lako rasklopive rekvizite za izvedbu izložbe. Sadržaj je sastavljen na osnovu metoda i materijala koje su umjetnici koristili kao dio institucionalne kritike, aktiviranja zajednice ili publike te kritike društveno-političkog sustava tijekom 60-tih i 70-tih. Izvođačica, suvremena plesna umjetnica i koreografkinja projekta Zrinka Užbinec, koristeći ART-ACT-BOX pokretima i riječima (dijalozima, čitanjima, izjavama, snimljenim materijalima) zajedno s publikom “izvodi izložbu”. Objekt time postaje ujedno i rekvizit izvedbe. Nakon izvedbe od 45 minuta, povjesničarka umjetnosti Tihana Puc održat će predavanje s namjerom kontekstualiziranja vizualnog i izvedbenog segmenta projekta ART-ACT-BOX.  

Projekt ART-ACT-BOX osmišljen je od strane vizualne umjetnice Andreje Kulunčić. Inicijalno je izveden 2016. godine u sklopu projekta Performing the Museum, inicijative četiri muzeja, Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, Fondacije Antoni Tapies iz Barcelone, Koruške galerije likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca i Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada.  

Andreja Kulunčić je vizualna umjetnica koja uspostavlja vlastite interdisciplinarne mreže, doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces sukreiranja i samoorganizacije. U projektima koje pokreće propituju se različiti aspekti društvenih odnosa i društvene prakse, dijalog s različitim publikama i suradnju na kolektivnim projektima. U dosadašnjim projektima, među ostalim,ostvarena je suradnja s azilantima u Austriji i Njemačkoj, maloljetnim trudnicama u Liverpoolu, ilegaliziranim osobama u Švicarskoj, osobama sa zakinutim radnim pravima u Ljubljani i Zagrebu, samoorganiziranim zajednicama u Mexico Cityju i aktivističkim inicijativama u Hrvatskoj. 

Zrinka Užbinec je plesna umjetnica s interesom za koreografiju. Članica je kolaborativne izvedbene skupine BADco., kolektiva iz Zagreba u kojem se susreću suvremeni ples, koreografija, dramaturgija i filozofija. Formalno plesno obrazovanje stječe završenom Školom suvremenog plesa Ane Maletić. Bila je jedna od koordinatorica Eksperimentalne slobodne scene, ekscene, nezavisne organizacije za promicanje plesne i drugih izvedbenih umjetnosti. Surađuje s različitim plesnim, kazališnim i drugim autorima i grupama. 

Tihana Puc doktorirala je na Odsjeku za upravljanje i razvoj kulturne baštine na IMT Institute for Advanced Studies u Lucci 2014. godine. Kao suradnica i voditeljica sudjeluje na muzejskim i izložbenim projektima, recentnije kao voditeljica produkcije Hrvatskog paviljona na 56. Venecijanskom bijenalu 2015., kao suradnica na edukativnom portalu Discovering Art europskog projekta suradnje Performing the Museum i umjetničkom projektu Andreje Kulunčić te kao autorica i voditeljica projekta Arhiv umjetnika – mreže izložaba – mape institucija, Galerija SIZ, Rijeka, 2016. godine.

Ulaz se ne naplaćuje.  

Projekt provodi udruga MAPA, a u 2018. podržan je od strane Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.  


Povezano