O poeziji i mnogo čemu drugom

petak, 15.07.2016. - petak, 15.07.2016.
Felix_EFOTO: Felix E. Guerrero

Ljetna Disku(r)sija 16. srpnja dovodi istaknutog srpskog pjesnika Petra Matovića, gosta splitskog programa Writers in residence. Poezija Petra Matovića ovog će se puta u 21 sat smjestiti na uličnu gužvu, među domaće i strane turiste, ispod zidina Diolecijanove palače, ispred rezidencijalnog stana za gostujuće pisce, na vrhu Bosanske ulice.  O putovanjima, rezidencijama, poeziji i mnogo čemu drugom, s Matovićem će razgovarati Marijo Glavaš.

Kao bonus program, predstavit će se i pjesnička edicija, jednostavno nazvana – Najbolja, projekt pisaca Pančeva, jednog od gradova sa zgusutom pjesničkom scenom. U Najboljoj su svoje zbirke radova dosad izdavali: Čarna Popović, Ana Seferović, Jasmina Topić, Dejan Čančarević, Jasna Milićev, Slađana Šimrak, Jelena Marinkov, Bojan Savić Ostojić, Danica Vukićević, ljiljana Ilić, Jovan Popović i Jelica Kiso, a ediciju će nam predstaviti jedna od najaktivnijih pančevačkih pjesnikinja Jasmina Topić (nadamo se dolasku i Dejana Čančarevića). 

Petar Matović rođen je 1978. godine. Završio je studije srpske književnosti u Beogradu. Piše poeziju i eseje. Objavio je tri zbirke pjesama: Kamerni komadi, Koferi Džima Džarmuša i Odakle dolaze dabrovi. Objavljuje u periodici: Polja, Letopis Matice srpske, Koraci, Beogradski književni časopis, Sarajevske sveske, Zarez, Književni magazin, Quorum, Fragile, Portret, The Café Review, Fantom slobode… Zastupljen je u više antologija, pjesme su mu prevedene na poljski, katalonski, njemački, francuski i engleski. Dobitnik je nagrade Trećeg trga za poeziju.


Povezano