Igranje i grah na svjetske načine

subota, 30.04.2016. - subota, 30.04.2016.
spudovci_mocvara_630

#Pogonizacija, 1. svibnja

Već dobro znano društveno igranje u Jedinstvu ovog se puta sastoji od dvije super uzbudljive radionice za najmlađe. Zmajarske radionice na kojoj izrađujemo, a ako nas vjetar posluži i puštamo zmajeve, vode Snježana Hristov-Žuža i Žarko Tkalec-Žare. Cilj radionice sound arta bit će upoznavanje sudionika s mehanikom zvuka, te pretvorba električnih signala u zvuk. Naučit ćete kako izraditi zvučnike od svakodnevnih predmeta kao na primjer papirnatih tanjura i odbačenih punjača koji skupljaju prašinu u gotovo svakom domu. Pridružite se u opuštenoj atmosferi i na zabavan način otkrijte tajne zvuka i zvučnika. Radionicu vodi Mladen Tomić / Kontejner.

Za one nešto starije pripremili smo malu školu vege kuhanja i priče o Trnju koje će kao dio umjetničkog rada Voiceover biti prepričane na CORNERS Triangle događanju u Zagrebu krajem svibnja. Radionicu vodi Bojan Mucko. Corners je platforma za umjetnike i publike koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. Corners stvara mogućnosti za umjetnike i istraživače da surađuju na međunarodnim multidisciplinarnim umjetničkim i kulturnim projektima. Corners je posvećen istraživanju rubnih dijelova Europe, onih prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati male sredine i gradove skupljajući njihove priče i prenoseći ih iz jednog mjesta u drugo.

Unutar novog izdanja radionice Močvarnog Laboratorija, učenici Odjela unutrašnje arhitekture ŠPUD-a osmišljavali su novi urbani namještaj za terasu i dvorište Močvare čije ćemo skice, crteže i vizije izložiti u obliku izložbe. Paralelno ćete se moći pridružiti u radionici u nastanku – izrade modularnog urbanog namještaja, a vaši će mentori i pomagači biti upravo ŠPUD-ovci! Radionica je dio kampanje Zagreb otvoreni grad? kojeg vodi platforma Upgrade. Radionicu vode Sanjin Hasanefendić, Danijel Badanjak, Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić, Vinka Mortigjija Anušić.

Svakim danom Zagreb postaje sve veći, dinamičniji i raznolikiji grad. Promjene donose nove mogućnosti za njegove stanovnike. Na koje sve načine učimo danas i dijelimo nova znanja i vještine? Kako otvaramo dijalog među njegovim stanovnicima i različitim kulturama? Kako uzgajamo biljke i proizvodimo hranu u gradu? Na koje sve načine provodimo slobodno vrijeme? I na kraju, kako nastaju mreže solidarnosti među njegovim stanovnicima? Ovo su neka su od pitanja kojima se bavi platforma Upgrade u kampanji Zagreb otvoreni grad? Cilj je platforme otvaranje novih prostora koja će odgovarati na suvremene potrebe stanovnika našeg grada i doprinijeti razvoju kvalitete života u njemu.

Na radionici vege kuhanja svi zajedno pripremamo hranu, razmjenjujemo ideje i iskustva te učimo jedni od drugih. Dobit ćemo priliku pokazati koliko smo otvoreni, kreativni i spretni u rezanju, pirjanju, pranju suđa i na kraju guštanju u ručku kojeg skuhamo. Pripremamo obroke koji odgovaraju godišnjem dobu, pripremamo ih od prirodnih, lokalno uzgojenih namirnica biljnog podrijetla. U procesu kuhanju pretumbavamo početne ideje i sve prilagođavamo trenutku i osjećaju. Radionicu vodi Branka Blašković, udruga Laganela.

Platforma Upgrade i tim iz socijalne zadruge za interkulturalnu suradnju Okus doma donose vam jela afričke i bliskoistočne kuhinje. Sve redom vrsni kuhari/ce porijeklom iz zemalja iz kojih dolaze i spomenuta jela kuhaju grah i leću na svjetske načine. Delicija koja se ne propušta!

Ovogodišnja prvomajska #Pogonizacije slavi Močvarin korak do punoljetnosti, odnosno 17. rođendan. U organizaciji cijelog događanja sudjelovali su Močvara / URK, Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, Laganela, Platforma Upgrade i Okus doma.

Radionice počinju u 12 sati, grah se dijeli od 13, druženje je do 17 sati. Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, ali je prijava obavezna. Prijave s imenom i prezimenom te nazivom radionica na kojima želite sudjelovati šaljite na adresu elektroničke pošte do 29. travnja.

Detaljni program potražite ovdje.


Povezano