16. Močvarni rođendan

utorak, 26.05.2015. - utorak, 02.06.2015.
rumiha_630 FOTO: Lovro Rumiha

Zagreb, 27.svibnja – 3.lipnja

Jedna od najstarijih klupskih inicijativa u Hrvatskoj pokrenuta je 16. travnja 1999. godine u Runjaninovoj 2 otvorenjem “prve” Močvare, da bi nakon pola godine rada uslijedilo i seljenje u današnje prostore na Trnjanskom nasipu. Klub koji se iz percepcije šire javnosti pojavio niotkud bio je plod volonterskog rada djevojaka i mladića iz neprofitne udruge građana Udruženje za razvoj kulture URK, koji su nekoliko godina prije toga marljivo organizirali koncerte, svirali u bendovima, bavili se nezavisnim izdavaštvom te koji su u jednom trenutku shvatili da jedino zajedničkim naporima u Zagrebu mogu otvoriti klub kakav je gradu bio prijeko potreban. Uz Močvarinu obljetnicu, URK u ovoj godini slavi i 20 godina svog postojanja.

Močvara je otvorena u vrijeme kada se na vaninstitucionalnu kulturu nije gledalo s naklonošću. Poslijeratni period u Zagrebu i Hrvatskoj subkulture mladih gurao je na društvene margine, no ipak entuzijazam i velika želja svih uključenih u rad Močvare nadvladali su nepovoljne okolnosti. Uz Mamu, Attack! i brojne druge istomišljenike, Močvara je dala svoj prilog u razvoju drugačijeg i humanijeg Zagreba, pružajući mu drugačije sadržaje koji ga uistinu čine gradom. Močvarini pionirski koraci reizgradnje klubske kulture poslužili su kao primjer drugim aktivistima širom Hrvatske i regije koji i danas pokreću i realiziraju inicijative i prostore za prezentaciju drugačijih kulturnih sadržaja. Zagreb i Hrvatska na taj su se način približili europskim gradovima u kojima se napušteni industrijski prostori transformiraju u kulturne centre.

Višednevni program proslave 16. rođendana Močvare svojevrstan je pregled programa koji se tijekom godine održava u klubu. Prvog dana proslave, 27. svibnja, u Močvari se održava program Književnost u Močvari dok je dan kasnije na programu kultno Pesničenje. U petak, 29. svibnja, održava se klasični party Dirty Dancing – 80’s smash hit party. Subota, 30. svibnja, u suradnji s portalom Potlista na Savskom nasipu donosi koncert/piknik na kojem nastupaju Analena, ESC life, (The) Lesser Men i drugi, dok se u klubu do kasno u noć održava reggae/dub/dubstep party. Nedjelja, 31. svibnja, nudi tradicionalni sajam ploča i stripova te večer s Bore Lee-em. Koncert kantautora u okviru programa Začarana Močvara rezerviran je za ponedjeljak, 1. lipnja. U utorak, 2. lipnja, u Močvari se održava nastup The Thurston Moore Banda, uz potporu Lovely Quinces. Proslava završava u srijedu, 3. lipnja, nastupom kultnog ska benda The Toasters iz New Yorka.

Detaljan program proslave možete pronaći ovdje


Povezano