#WB: citirajući Waltera Benjamina

četvrtak, 06.06.2013. -
quoting_walter_benjamin_630

Alexandra Reill predstavit će u Booksi, 7. lipnja, kompilaciju tekstova napisanih na Facebooku u razdoblju od 2010. do 2012. godine koji reflektiraju današnju relevantnost medijskog teoretičara i filozofa Waltera Benjamina.

#WB: citirajući Waltera Benjamina je poput časopisa s decentraliziranim bilješkama, esejima i medijskim objavama. Mješavina privatnih i javnih izjava koje dolaze iz različitih domena, s konceptom kratkog dnevnog ažuriranja i interaktivne online komunikacije, stvorila je zajedničku autorsku asocijativnu publikaciju o životu i opusu Waltera Benjamina.

Autorica koristi publikaciju kao predložak za audiovizualni performans u stvarnom vremenu, prvi put izveden 2012. u Beču. Knjiga je poslužila kao središnji uvjet. U mješavini čitanja, rasprave i interaktivne izvedbe korelacija između relevantnih čimbenika i mogućnosti za razvoj demokracije u kontekstu informacijskog doba, rad Waltera Benjamina spaja globalizaciju, kapitalizam i marksizam. Čovjek uči o mogućnostima i ograničenjima samoopredjeljenja i opsega djelovanja. Tehnologija služi čovjeku, a zadan je samo okvir odnosno kontekst, u kojem je svaki trenutak dizajniran drugačije – trenutak koji je Walter Benjamin opisao kao Angelus Novus: prostor gdje se prošlost i budućnost preklapaju.

Alexandra Reill, rođena u Beču, konceptualna je i medijska umjetnica. Radi kao redateljica dokumentarnih filmova, a u svome radu bavi se sociokulturnih temama, uvidom u društvene i sociološke posljedice digitalizacije i informacijskog doba. Izrazito je angažirana u socijalno-kulturnim intervencijama protiv ksenofobije, rasizma, fašizma i inih potencijalnih boljki austrijskog društva. Njezini eksperimentalni vizualni svjetovi često su participativni, a karakterizira ih ritmička i sineastična dramaturgija i svjesna uporaba asocijativno-formalnog jezika.

Upgrade!Zagreb član je međunarodne mreže Upgrade! za promociju umjetnosti, tehnologije i kulture. Riječ je o internacionalnoj mreži u rastu, sastavljenoj od autonomnih punktova diljem svijeta koje spaja ljubav prema umjetnosti, tehnologiji i kulturi. Upgrade! je organizator raznih izložbi, prezentacija, radionica, performansa te predavanja novo-medijskih umjetnika i kustosa u više od 25 gradova svijeta. Upgrade!Zagreb organizira Centar za sinergiju digitalnih i vizualnih umjetnosti (CSDVA).


Povezano