Periferno, alternativno, marginalno

srijeda, 24.09.2014. - srijeda, 24.09.2014.
atelijeri_zitnjak_630

Umjetnička neprofitna organizacija Atelieri Žitnjak osnovana je 2004. godine. Smještena je u nekadašnjoj osnovnoj školi na Žitnjaku koju je Grad Zagreb preuredio u umjetničke ateljee i dodjelio umjetnicima na korištenje. U sklopu Ateliera Žitnjak, 2005. osnovana je Galerija AŽ koja je 2010. uvrštena je na popis uvaženih galerijskih prostora u RH, a u kojoj je proteklih godina realizirano preko četrdesetak izložbi i multimedijalnih događanja. Od 2007. Atelieri Žitnjak svake godine sudjeluju u programu jednomjesečne rezidencijalne umjetničke razmjene Zagreb/Dusseldorf. Također, svake jeseni Atelieri Žitnjak organiziraju Dane otvorenih ateljea sa prigodnim tematskim skupnim izložbama te ateljeima otvorenim za posjetitelje.

Osnovna programatska tendencija Umjetničke organizacije, oblikovanje je pouzdane i trajne vaninstitucionalne umjetničke platforme koja je u stanju aktivno i promptno odreagirati na pojave i potrebe suvremene umjetničke scene, kako na pojedinačnom autorskom tako i na općenitom kulturološkom planu.

U skladu sa nazivom njihovog multimedijalnog programa – Centar Periferije (prema natpisu/umjetničkoj intervenciji na zgradi AŽ-a, autor Z. Pavelić) – Atelieri Žitnjak vremenom su prerasli u važan umjetnički centar u kulturno zapuštenoj industrijskoj zoni Žitnjak, koji s pravom nazivamo Centar Periferije. Tendencija širenja prostora djelovanja s konteksta izlagačkog programa, na širi kontekst revitalizacije lokalnog kulturnog i društvenog okruženja, Centar Periferije/Ateliere Žitnjak, čini umjetničkom enklavom koja sakuplja i generira energiju koja teži drugačijem rasporedu značenja; u prvom planu su periferno, alternativno, marginalno i marginalizirano.

Dossier Žitnjak, publikaciju koja obuhvaća deset godina Ateliera Žitnjak u četvrtak, 25. rujna u 20 sati u Galeriji Greta predstavljaju Kata Mijatović, Alem Korkut i Boris Greiner.


Povezano