Nove Nove tendencije

nedjelja, 24.07.2016. - nedjelja, 24.07.2016.
armin_medosch_nove_tendencije_630

U ponedjeljak, 25. srpnja  u 21 sat u Vrtu Foretić u Korčuli Armin Medosch će predstaviti knjigu New Tendencies: Art at the Threshold of the Information Revolution (1971 – 1978) koja ove godine izlazi za MIT Press.

Poslije predavanja Darko Fritz i Armin Medosch će razgovarati na temu mapiranja mreže Novih tendencija. Fritz je kao samostalni kustos ostvario dosada najopsežnije retrospektivne izložbe Novih tendencija, u Grazu i Kalrsruheu 2007 i 2008. godine.

Nove tendencije, međunarodni umjetnički pokret osnovan u Zagrebu 1961. na poticaj skupine hrvatskih kritičara i umjetnika (B. Bek, B. Kelemen, D. Bašičević, M. Meštrović, R. Putar, I. Picelj, V. Richter) i istomišljenika iz Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i Rusije (V. Vasarely, J. Le Parc, J. R. Soto i dr.). Pripadnici pokreta njegovali su ideje konstruktivizma, Bauhausa i neoplasticizma te industrijsku estetiku; isticali su potrebu socijalizacije umjetnosti i uveli praksu timskoga rada, pri čem se umjetničko djelovanje nastojalo dovesti do krajnje anonimnosti. U Zagrebu je održan niz izložaba pod nazivom nove tendencije sve do 1973., kada je priređena peta, posljednja izložba. Važniji časopisi pokreta bili su Azimuth (Milano), Zero (Düsseldorf), BIT International i a (Zagreb), a važniji teorijski tekstovi o vizualnim istraživanjima objavljeni su u katalozima izložbi.


Povezano