Nova poezija i eksperimentalna glazba

srijeda, 14.11.2018. - srijeda, 14.11.2018.
marija_dejanovic_630 FOTO: Asha Past

U četvrtak, 15. studenog u 19 sati u zagrebačkom Vinylu održava se promocija pjesničkog prvijencaMarije Dejanović Etika kruha i konja, za koji je autorica dobila nagradu Goran za mlade pjesnike i pjesnikinje.

O knjizi će, uz autoricu, govoriti urednik Ivan Šamija i predsjednik odbora Goranovog proljeća Marko Pogačar. Nakon predstavljanja knjige, u 20 sati počet će koncert zagrebačke kantautorice Sare Renar i Marije Dejanović. Izvodit će eksperimentalnu autorsku kompoziciju pod imenom U privremenom smještaju kod ljudi.

Marija Dejanović rođena je u Prijedoru 1992. godine. Odrasla je u Sisku. Živi i djeluje u Zagrebu. Studira komparativnu književnost i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivala je pjesme i književne kritike u raznim časopisima, zbornicima i na internetskim portalima u regiji. Pjesme su joj prevođene na engleski, rumunjski i slovenski jezik.

Godine 2018. osvaja nagradu Goran za mlade pjesnike za rukopis Etika kruha i konja i nagradu Zdravko Pucak za rukopis Središnji god.

Sara Renar je nagrađivana zagrebačka kantautorica. Iza sebe ima četiri diskografska izdanja. Album Djeca je 2014. godine nominiran za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP Jesen Sara nominirana u dvije kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji vokalne izvedbe. Tišina iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a zaslužila je nominaciju i za IMPALA europski album godine. Njeno zadnje izdanje je zapaženi live album Gdje povlačiš crtu. Osim vlastite autorske glazbe, surađivala je na projektima kazališne skupine Montažstroj i umjetničkog kolektiva SKROZ, a česta je suradnica i književnih manifestacija Goranovo proljeće, Tko Čita?, Sjećanje na Tina i Doručak kod Krleže, a odnedavno je dio pilot projekta Europske Unije za potporu mladih glazbenika European Music Incubator.


Povezano