Ispražnjeno u povratu

utorak, 11.12.2012. - petak, 14.12.2012.
bojan_mucko_ispraznjeno

U publikaciji Ispražnjeno u povratu (prilog etnografiji praznine) – izašloj u suradnji Zaklade Heinrich Böll i Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja – kulturni antropolog i medijski umjetnik Bojan Mucko približava nam zakulisna zbivanja u naizgled transparentnim uličnim izlozima. Nakon čitanja ovog teksta, postaje jasnije jasnije koji su razlozi negativne transformacije zagrebačkih žila kucavica (Ilica, Maksimirska, Tratinska). 

Kako kaže sam autor: “Šetnja ulicama šireg zagrebačkog centra gusto je ritmizirana prostornim cezurama – praznim, zatvorenim uličnim lokalima. Nekad ključne komercijalne osi poput Ilice ili Tratinske, ispunjene malim obrtničkim radnjama i reprezentativnim izlozima prolazni su, sadržajno ispražnjeni koridori”. 

Bojan Mucko student je diplomskog studija filozofije, etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu te novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dio je organizacijskog tima ETNOFILma, međunarodnog festivala etnografskog filma i član uredništva arhitektonskog časopisa Čovjek i prostor. Istraživački i autorski djeluje unutar platforme Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) od 2009. godine. Angažman na projektu res urbanae rezultirao je s dvije samostalne izložbe: Glasovi gradske zimnice (Galerija VN, prosinac 2009.) i Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene 2 (Galerija Modulor, ožujak 2010.). Dio je Bacača sjenki od 2012. godine i voditelj projekta Zidnih Novina. S Lokalnom bazom za osvježenje kulture [BLOK] surađuje također od 2012. godine. Sudjelovao je na više međunarodnih znanstvenih konferencija (Od mjesta do ne-mjesta: interdisciplinarna promišljanja prostora i kulture, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb 2009, Beyond Essentialisms: Challenges of Anthropology in the 21st Century, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Ljubljana 2010, This Is Not A Gateway, London 2010.). Tekstovi i znanstveni radovi objavljivani su mu u znanstvenim i stručnim časopisima ČIP, Oris, Zarez, Etnološka tribina i Studia Ethnologica Croatica.

Nakon prve promocije, održane u listopadu u sklopu UrbanFestivala, prošloga je tjedna u Centru za kulturu i informacije Maksimir započela serija promocija u zagrebačkim centrima za kulturu. U srijedu, 12. prosinca, s početkom u 19 sati, Bojan Mucko će publikaciju predstaviti u Centru za kulturu i film August Cesarec, a potom u petak, 14. prosinca, s početkom u 18 sati i u Centru za kulturu Trešnjevka

 


Povezano