Isakovski na turneji

četvrtak, 22.03.2012. - ponedjeljak, 26.03.2012.
pjescani_sat_630

Igor Isakovski, makedonski pjesnik i prozaist predstavlja se publici zbirkom pripovjedaka pod naslovom Pješčani sat. S ukupno sedamnaest pripovjedaka, Isakovski potvrđuje svoje poetičko opredjeljenje, svoj dosadašnji rukopis i svoje postmoderno, po mnogo čemu specifično pismo koje ga izdvaja od drugih pripovjedača njegove generacije i od “susjednih” generacija autora.  U odnosu na prijašnja prozna ostvarenja Pješčani sat Isakovskog razlikuje po svojoj nedvojbenoj pismenoj zrelosti. Inače, prozni svijet ostaje isti, prepoznatljiv za ovog autora, on piše svježe, otvoreno i zadubljeno, o usamljenosti i odnosima između spolova, o govoru kao o zatvoru usamljenosti i stereotipa, o svijetu tragične nesposobnosti za ljubav. Miroslav Mićanović knjigu je opisao sljedećim riječima : “Prostori i sjene svakodnevnog i dramatičnoga nedosegnutog svijeta prate junake priča koje ‘nikada neće biti do kraja ispričane’. Nezavršenost i nesavršenost određuju onoga koji govori iz vlastitog mraka, koji je svoj protagonist i tumač znakova utisnutih u mapu tijela, u kalendar dana (i noći). Putnik i sudionik nevelikih događaja, koji i kad se kreće naprijed, do prve ulice, mjesta ili grada, do prijateljeva stana ili poznatog odredišta, nosi sa sobom rasuti teret prošlosti, gubitaka i nesporazuma. Užitak i stvaranje izgubljenog i lijepog svijeta, koji se zrcali u oceanu ili rijeci, noćnom prizoru, ili iznenadnom susretu, daje na važnosti vremenu i snu, pješčanom satu, koji je okrenut i prema pripovjedaču i prema čitatelju. Svečano i umorno, ljubav i druge stvari, odobravanje, studen i uzdrhtalost, naravno, nisu jedini označitelji užitka čitanja proze Igora Isakovskog, jer onaj koji sad počne čitati Pješčani sat, naći će neke sasvim druge žene, muškarce, imena, teme i riječi.” 

Igor Isakovski je pisac, pjesnik i prevoditelj. Rođen je 19. rujna 1970. u Skopju. Završio je studij svjetske i komparativne književnosti na Sveučilištu Ćirila i Metodija u Skopju, gdje je sada na doktorskom studiju. Magistrirao u Centru za Europske studije (Rodovi i kultura) u Budimpešti. Osnivač je prvog makedonskog e-časopisa: Blesok – književnost i druge umjetnosti. Radi kao glavni urednik u svojoj nakladničkoj kući Blesok. Objavio je knjige: Pisma, roman, 1991; Crno sunce, pjesme, 1992; Eksplozije, trudna mjesečina, erupcije…, priče, 1993; Vulkan – Zemlja, pjesme, 1995; Nebo, pjesme, 1996; Blues govornica, jako kratke proze, 2001; Pješčani sat, priče, 2002; Duboko u rupi, pjesme, 2004; Plivanje u prašini, roman, nagrada Prozni majstori, 2005, 2010; Blues govornica II, Godišnja nagrada za najbolji dizajn tiskane knjige, 2006; Stažirajući za sveca, pjesme, 2008, Noć je najtamnija prije svitanja, pjesme, 2009, nagrada IV. Beogradskog festivala poezije i knjige, 2010; Vulkan – Zemlja – Nebo, pjesme, 2010; Ljubavna, pjesme, 2011. Preveo je pedeset i jednu knjigu esejistike, poezije i proze. Pjesme i priče objavljene su mu u dvadesetak zemalja. Zastupljen je u brojnim izborima i antologijama u Makedoniji i inozemstvu.

Predstavljanje knjige Pješčani sat uključuje turneju po Hrvatskoj unutar koje će Isakovski posjetiti Split, Zagreb i Rijeku. U Splitu će autor gostovati 23. ožujka u 18 sati u Kavani Semafor. Tom prilikom pratit će ga Sibila Petlevski i Branko Čegec. Tri dana kasnije, 26. ožujka u 19 sati , trojcu će se pridružiti Miroslav Mićanović na predstavljanju knjige u Cafeu U dvorištu. Posljednja stanica na hrvatskoj turneji je Rijeka. U knjižari Ribook će Isakovski, Petlevski i Čegec, 27. ožujka u 19 sati, predstaviti knjigu riječkoj publici.

 


Povezano