Humanist bez fige u džepu

srijeda, 09.01.2019. - srijeda, 09.01.2019.
viva_ludez_WEB

Na prvoj ovogodišnjoj Bookvici, koja će se održati u četvrtak, 10. siječnja u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo, na prvu godišnjicu smrti Predraga Lucića, bit će predstavljena knjiga njegovih sabranih drama i songova Cervantesov trg.

O knjizi i manje poznatoj dramsko-kazališnoj dimenziji Lucićeva stvaralaštva govorit će njegovi najbliži suradnici, pisci i novinari Boris Dežulović i Viktor Ivančić te njegov dugogodišnji urednik Kruno Lokotar. Oni će otkriti tajnu što je Predraga, nekoć perspektivnog studenta režije, odvuklo od kazališta i usmjerilo prema novinskoj redakciji i koje su to teme koje su ga najviše intrigirale kao dramskog pisca.

Knjiga sadržava Lucićeve drame Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad, Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih, Istarske barufe, Cervantesov trg ili Trg robova, Kako se kalio Čehov, Lisistrata (prolog), kao i songove iz predstava Tri mušketira i Majka Courage i njezina djeca. Tu su i popratni tekstovi Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića, Dine Mustafića, Kokana Mladenovića, Vite Taufera, Lade Martinac Kralj, Nenada Veličkovića, Sinana Gudževića i Krune Lokotara. Obovaćena je i ilustracijama Alema Ćurina, koji je ujedno autor naslovnice.

Na Bookvici će ukratko biti predstavljen i najnoviji broj časopisa za umjetnost i kulturu 15 dana, tematski posvećen Predragu Luciću; mladi splitski glumci oživjet će Lucićeve riječi čitajući nekoliko prizora iz jedne njegove još neizvođene drame, a posjetitelj(ic)e očekuje knjiga na dar.

“Predrag Lucić bio je brechtijanac po kazališnom uvjerenju i izrazu, satiričar vječitog kova, a to ne ide ako nisi humanist bez fige u džepu i prosvjetitelj oslobođen antropocentrizma, čovjek hrabar i dovršen. Konačno, bio je genij, dosegao je serijski vrhunske rezultate, ako se uopće genij može s bilo kim i bilo čim usporediti, jer genij je autentičan. Eh, da, bio je i pomalo vidovit, kako se to lijepo vidi iz drame Aziz, napisane puno prije histerije koja se razvila oko pitanja imigranata”, stoji u tekstu Krune Lokotara.

Voditeljica Bookvice je Patricija Horvat.


Povezano