Donna Haraway: Kiborški manifest

Zagreb, Kontejner
utorak, 06.02.2024.

Kontejner poziva na promociju i javno čitanje prvog izdanja nove edicije Biblioteke 0 Općenito, 6. veljače u 18 sati. Kiborški manifest autorice Donne Haraway u prijevodu Marka Marasa i feminističkoj redakturi Ive Grgić i Biljane Kašić, urednički će kolektiv – u sastavu: Ana Hušman, Ivana Meštrov, Nikola Bojić, Marko Tadić, Ana Labudović/RISO i prijatelji – pročitati u cijelosti.

Uz čitanje, bit će riječi o samom izdanju kao i sveukupnom izdavačkom projektu kolektiva Biblioteka O Općenito. Primjerak tiskanog izdanja, moći će se preuzeti na promociji. Promocija će se odvijati u Kontejneru u Odranskoj 1/1, čitanje prenositi i online putem, a poveznica će biti dostupna neposredno prije događaja.

“Prema riječima Donne Haraway, osnovne teze Kiborškog manifesta nastale su u Cavtatu 1984. godine. Na prijedlog uredništva časopisa Socialist Review, Haraway je sudjelovala na međunarodnoj tribini Socijalizam u svijetu gdje je predstavljala perspektive feminističkog marksizma početkom osamdesetih godina. Bila je među rijetkim ženama na konferenciji pa su se prisutne sudionice brzo povezale te uključile i druge žene koje su radile kao osoblje – služavke, kuharice, daktilografkinje. Predavanje Donne Haraway prošireno razgovorima o feminizmu, reproduktivnim i radničkim pravima žena koji su se spontano dogodili u Cavtatu, stvorilo je diskurzivnu i političku platformu iz koje je, netom po povratku u Santa Cruz, izrastao Kiborški manifest“, ističu iz Kontejnera u najavi predstavljanja.


Povezano