Refleksijom od ionosfere

srijeda, 18.01.2017. - srijeda, 18.01.2017.
gmk_630

U sklopu projekta She Just Vanished Into Thin Air, umjetničkog istraživanja koje provodi Hrvoslava Brkušić, Galerija Miroslav Kraljević poziva na predavanje Zdravka Todorovskog pod nazivom Uvod u radioamaterizam, 19. siječnja u 19 sati.

Kao dugogodišnji i aktivni član radioamaterske zajednice, Zdravko Todorovski predstavit će djelatnosti radioamatera – od etičkih principa na kojima počiva HAM (eng. HAM amateur radio) i čija je glavna zadaća služenje javnom dobru, pa sve do karakteristika kratkog vala i kratkovalnog prostora. Budući da kratki val iskorištava prostorni val koji uz pravilan izbor frekvencije osigurava velike domete refleksijom od ionosfere, s relativno malom snagom odašiljača mogu se premostiti velike udaljenosti. Kao sprega stručnih informacija i osobnog entuzijazma, predavanje Zdravka Todorovskog zamišljeno je s ciljem popularizacije radioamaterstva, te kao poticaj na zajedničko razmišljanje o mogućnostima radio-komunikacije danas.

Zdravko Todorovski (9A6T) rođen je 1959. u Dugom Selu kraj Zagreba. Odrastao je i školovao se u Zagrebu kao elektrotehničar-elektroničar. Radio amater je od 1977., a prvi put je licenciran 1982. godine kao YU2SZT. Deset godina je aktivan kao YU2SZT i YZ2SZT. Godine 1991. promjenio je pozivnu oznaku u 9A6SZT, a 2004. u 9A6ZT. Sada je 9A6T. Zaljubljenik je u kratki val i digitalne vrste rada. Aktivni je član Radiokluba Zagreb.


Povezano