Performativnost uniforme

četvrtak, 14.12.2017. - subota, 16.12.2017.
Chronotope_box_630

U petak, 15. prosinca u 19 sati u Velikoj dvorani Jedinstva u sklopu izložbe Uniforma Suzana Marjanić drži predavanje Uniforma – performativnost (monolitne) duše i tijela, a Martina Križanić predavanje Performativna uniformiranost japanskog društva.

Izlaganje Suzane Marjanić kratak je kostimografski presjek od zenitističkih večernji Marijana Mikca do skulpturalnih antimodela multimedijalne umjetnice Tajči Čekade koja odbija diktat modne scene i standardnoga catwalka. Naime, što se tiče povijesti umjetnosti performansa lokalne scene, Marijan Mikac, koji je 1923. godine izvodio zenitističke večernje u Sisku, Petrinji i Glini, kako bi prema zamisli zenitozofa Ljubomira Micića zenitizirao Baniju, navedene je teorijske performanse izvodio u uniformi vjerojatno mornaričkog kadeta. Inače, sâm je Micić inzistirao na navedenu Mikčevu odjevnom kôdu, a zasigurno je time, kako je detektirao Branimir Donat, nastojao potencirati kontrast između društvene uniformiranosti i zagovarane slobode duha. Izlaganje će podsjetiti na performativnost uniforme/kostimografske metamorfoze u našoj umjetničkoj praksi.

Martina Križanić kroz prezentaciju japanske kulture izložit će načine na koji uniforma poprima različita značenja (i potencijale) u društvu. Jedan od najpoznatijih simbola japanske kulture je onaj japanske školarke, odjevene u tradicionalnu školsku uniformu mornarskog stila. Ta simbolika ujedno sugerira važnost uniforme za japansko društvo (navodno i upravo radi) kolektivističkog duha, koji prožima sve njegove strukture, što pogotovo uključuje i razne individualističke formate pop kulturnih, femininih i buntovnih, mladenačkih, subkulturnih pojava. Uniforma se subverzijom transformira u multiformu, često devijantnu i opasnu za društvene vrijednosti, koja zatim mahom putem trenda očarava široku populaciju japanskog društva, kao i njegovu svekoliku svjetsku publiku. Predavanje će popratiti odjevni performans autorice, kao ilustrativni primjer sadržaja predavanja i video snimka performansa Presvlaka koji bilježi transformacije autoričinih identiteta uz naglašenu rodnu simboliku, u tri čina; svaki diktira specifična društvena prigoda. 

Predavanje prati izložba fotografija na temu Uniforma s kojom se završava ciklus izložbi Galerije 90-60-90 (2016/2017) na ovu temu. 

Izložba ostaje otvorena do 17. prosinca od 16 do 20 sati.

Više potražite ovdje.


Povezano