Kako nadići individualizaciju i atomizaciju

ponedjeljak, 16.04.2018. - ponedjeljak, 16.04.2018.
sindikalizam_630

U utorak, 17. travnja u 18 sati u prostorijama Mreže antifašistkinja Zagreba kulturni radnik i aktivist Mario Kikaš održat će predavanje O mogućnostima sindikalizma u kulturnom sektoru.

Tema rada u kulturnom i umjetničkom sektoru s posebnim naglaskom na nesigurnu narav tog rada dobila je zasluženu pozornost u stručnoj literaturi. Ovo predavanje nastojat će sumirati dio tih rasprava i stvoriti okvir za razgovor o modelima organiziranja radnika u ovom sektoru.

Rad u kulturi često prati individualizacija i atomizacija, ali i prilično jasna hijerarhija, pogotovo ako je riječ o kazališnim i filmskim produkcijama. U praksi to znači da se interesi radnika s obzirom na struku i hijerarhiju često razilaze. U tom kontekstu predavanje će se baviti načinima organiziranja radnika u kulturi kod nas, odnosno trenutnom klasičnom sindikalnom organiziranošću u kulturnim ustanovama te ulogama organizacija koje nisu sindikati, ali često igraju ulogu sindikata poput strukovnih organizacija. Predstavljeni će biti i primjeri regulativa u drugim europskim zemljama i “nove sindikalne prakse” koje su otvorene učlanjivanju radnika bez stalnog radnog odnosa, kojih u ovom sektoru ima mnogo.

Događaj je organiziran u sklopu BRID-ovog projekta Izgradnja zajedničkog radničkog i društvenog fronta koji financira Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe.


Povezano