Boštjan Surina: Bioraznolikost u gradu

Rijeka, Filodrammatica
četvrtak, 23.03.2023.
Vizual: Oleg Šuran

U okviru programa Refleks, biolog dr.sc. Boštjan Surina održat će predavanje pod nazivom Bioraznolikost u gradu u četvrtak 23. ožujka, u 19 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka).

Bioraznolikost predstavlja složenu biološku oznaku ekosustava koju često pogrešno shvaćamo i interpretiramo. Možemo je promatrati i analizirati na različitim razinama, od molekula preko jedinki, vrsta, zajednica pa sve do samih ekosustava. Suprotno općem mišljenju, bioraznolikost u gradovima je velika i često znatno veća od bioraznolikosti u susjednim ekosustavima koji su pod manjim utjecajem čovjeka. No, ta raznolikost u većini primjera nije funkcionalna.

Problematiku vezanu za bioraznolikost u gradovima najčešće se pokušava riješiti uspostavljanjem „zelenih otoka“, a što je u temelju krivo. Kako uspostaviti samoodrživiju i funkcionalniju bioraznolikost u gradovima pokušat ćemo odgovoriti tijekom predavanja i razgovora.

Ovim programom Drugo more nastavlja suradnju s Prirodoslovnim muzejom Rijeka i dr. sc. Boštjanom Surinom, koji je u sklopu projekta Rijeka 2020 surađivao s umjetnikom Igorom Eškinjom u pripremnim fazama izložbe Sanjaju li biljke sutrašnjicu? (DeltaLab, 25. 6. – 22. 8. 2020.), s kojim je održao i razgovor na temu biljnog svijeta koji naseljava riječke industrijske prostore (DeltaLab, 16. 7. 2020.).

Više o gostu i programu potražite na poveznici.


Povezano