Audio vodstvo: Plimna (si)(e)mpatija Robertine Šebjanič

Riječka izložba Robertine Šebjanič Plimna (si)(e)mpatija predstavlja dva recentna rada koji demonstriraju izravan utjecaj ljudskog djelovanja na mora i oceane.

autori:
Dubravko Matanić, Martina Kontošić

Samostalna izložba Robertine Šebjanič Plimna (si)(e)mpatija predstavlja dva recentna rada koji demonstriraju izravan utjecaj ljudskog djelovanja na mora i oceane. Audio-vizualna instalacija Echinoidea Future – Adriatic Sensing, koja “pokazuje krhkost, ali i otpornost vodenih vrsta”, imala je premijeru na festivalu Ars Electronica u Linzu 2022. godine. Bavi se trenutnim bio-geološkim i morfološkim uvjetima u okolišu morskih ježinaca u kojem se, zbog ljudskog djelovanja, bilježi drastično smanjenje razine kisika. Imerzivna instalacija Atlantic Tales, dostupna u galeriji samo na dan otvorenja izložbe, isprepliće mitologiju i znanost u priči ispjevanoj u tradicionalnom irskom sean-nós stilu, s naracijom i terenskim snimkama snimljenima tijekom autoričinog boravka na znanstveno-istraživačkom brodu RV Celtic Explorer, za vrijeme ekspedicije u Sjevernom Atlantiku. Audio vodstvo upotpunjeno je audio zapisima obje instalacije.

Izložba kojom nas je provela sama autorica u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) traje od 26. siječnja do 17. veljače.

Robertina Šebjanič, Echinoidea Future – Adriatic Sensing, Filodrammatica, Rijeka, 2023. (foto: Tanja Kanazir)

Snimanje: Dubravko Matanić / Drugo more
Montaža i uređivanje: Martina Kontošić
Fotografija: Tanja Kanazir / Drugo more
Vizual: Klasja Habjan

Audio vodstvo je nastalo u suradnji Kurziva i Drugog mora. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano