Kultura u medijima

petak, 15.06.2012. - subota, 16.06.2012.
mediji1_630

U komercijalnim je medijima ima sve manje, a svoje novo mjesto nalazi u onim neprofitnima te specijaliziranim časopisima. Dok s jedne strane diskurs specijaliziranih časopisa sve više teži teorijskom, komercijalni mediji joj vrlo često pristupaju senzacionalistički i površno, zadržavajući se na pukom prenošenju informacija. Posljedica toga je otežana komunikacija s publikom i sve slabija vidljivost uloge kulture u širem društvenom kontekstu.

U opisanoj slici neadekvatno su popraćeni svi tipovi kulturne proizvodnje, a posebno  suvremene, istraživačke, angažirane i kritičke umjetničke prakse. Kako kulturu vide uredničke politike komercijalnih medija i javnog servisa? Koji je smjer očuvanja sad već iznimno skučenog prostora za kulturu? Koje su mogućnosti širenja tog prostora?

O svemu ovome govorit će se na okruglom stolu pod naslovom Kultura u medijima koji će biti održan u subotu 16. lipnja u 20 sati u Muzeju antičkog stakla u Zadru. U razgovoru će sudjelovati: Vlatka Kolarović, urednica redakcije kulture HTV-a, Vatroslav Miloš, glavni urednik portala Kulturpunkt.hr, Mija Pavliša, urednica redakcije kulture t-portala, Boris Postnikov, glavni urednik dvotjednika Zarez i Milan F. Živković, predstavnik Ministarstva kulture RH. Razgovor će moderirati Igor Ružić. Razgovor je dio segmenta projekta MediaLab pod nazivom MediaLab na putu koji se realizira u sklopu platforme Clubture.

Organizacije Kurziv, Fade In i Filmaktiv osmislile su projekt MediaLab te segment projekta MediaLab na putu čiji je cilj educirati mlade kako bi adekvatno mogli pratiti i prezentirati umjetničke i kulturne prakse koje karakterizira eksperimentalnost, društveni i kritički angažman, subverzivnost i progresivnost. Projekt s jedne strane utvrđuje prostor za razvijanje kritičkog medijskog mišljenja mladih kroz njihovu edukaciju o novinarskim vještinama i specifičnim socio-kulturnim karakteristikama suvremene i nezavisne kulture, a s druge strane podiže vidljivost ovog dinamičnog polja kulture. 

Projekt MediaLab obuhvaća edukacijski program koji se održava u Zagrebu i Rijeci i sastoji od serije predavanja iz kulturnih politika i različitih polja kulturno-umjetničke produkcije nezavisne kulturne scene te radionica novinarstva na kojima uče različite novinarske forme (pisane, audio-vizualne). Po završetku edukacijskog programa projekt se nastavlja radom na terenu kao segment projekta pod nazivom MediaLab na putu koji se realizira u sklopu platforme Clubture, a uključuje izradu priloga o događanjima i programima nezavisne kulturne scene u različitim gradovima Hrvatske, a koja se provode kroz Clubtureov 12. krug razmjene i suradnje. Sadržaji će biti objavljeni na portalu Kulturpunkt.hr i Vimeo kanalu Fade In-a, a bit će predstavljeni ove jeseni na javnim prezentacijama. 

Više o samom Clubture forumu čitajte ovdje.

 


Povezano