Swans u Pogonu

nedjelja, 22.05.2011. - nedjelja, 22.05.2011.
swans_480

Od brutalnih, disonantnih i invazivnih tonova te apokaliptične lirike prepune smrti i očaja pa sve do avantura u drugačijim interpretacijama “američke kozmičke glazbe”, Michael Gira je uvijek ostao vjeran samom sebi. Iako se u njegovu slučaju teško može govoriti o žanrovskih preferencijama, koji god put da je Gira odabrao, bio on emocionalan, umjetnički ili fizički, intenzitet je uvijek isti.

Kao što, uostalom, o tome barem djelomično svjedoče i njihova prva diskografska izdanja, rani su nastupi Swansa bili toliko sonično i fizički agresivni da se neka od centralnih mjesta mitologije američke nezavisne glazbe na njih referiraju tek kroz krv, znoj i povraćanje. No, gotovo da je nemoguće precijeniti utjecaj koji su Swans, svojim hipnotičkim zvučnim pejsažima i Girinim vokalnim ekshibicijama, izvršili na nezavisnu glazbu općenito. Sasvim sigurno, psihodelični noise jednih Comets on Fire ili uvrnuta (ili, čak, izvrnuta) americana Blitzen Trappera, samo su neki od recentnijih primjera.

Gira je tijekom 1990-ih raspustio Swanse, oformio The Angels of Light, počeo eksperimentirati s američkom folk glazbom i osnovao diskografsku etiketu Young God Records. Potonja je, tijekom godina, izdala ploče čitavog niza autora koje, kao ni Giru, nije bilo strah rušiti žanrovske barijere. Akron/FamilyLisa GermanoThe Angels of LightFire on Fire samo su neki od njih, a među njima je svakako najpopularniji Devendra Banhart.

Uz vijest o ponovnom okupljanju i najavu svjetske turneje ranije ove godine, Swans su prije nešto više od mjesec dana objavili novu ploču – My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky. Album predstavlja svojevrsnu tranziciju od The Angels of Light prema klasičnim Swansima, a turneja će, kako ističu organizatori koncerta, naglasak imati na “agresivnijem materijalu” Swans diskografije. 

Iako je prvotno predviđeno mjesto nastupa bio Teatar &TD, zbog velikog interesa koncert će se održati 23. svibnja u  Pogonu Jedinstvo. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 120 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 22) i Rockmarku (Berislavićeva 13). Na ulazu će koštati 150 kuna. Ulaz se otvara u 20, a koncert počinje u 21 sat.

Povezano