Silvio Foretić: Semi-mono-opera

Split, Hrvatski dom
četvrtak, 19.01.2023.

Nakon što je u listopadu prošle godine u Teatru &TD izvedena revidirana verzija djela Semi-mono-opera Silvia Foretića, ista će biti izvedena i u Hrvatskom domu Split u četvrtak, 19. siječnja s početkom u 20 sati.

Ovo djelo za pjevača i vrpcu iz 1979. godine praizvedeno je na Muzičkom biennalu Zagreb te godine, a nedavno je publici predstavljeno u novom ruhu, u režiji Marija Kovača i izvedbi Ladislava Vrgoča.

Silvio Foretić, enfant terrible hrvatske suvremene glazbe, u ovom se djelu poigrava idejom jedne od najvažnijih klasičnih formi – operom. “U djelu Semi-mono-opera On, skladatelj, preispituje samog sebe, svoje umijeće i čeka da mu se otkrije te obrati Ona, Opera. Kroz skladateljeva unutarnja previranja i postepeno rastuću disocijaciju od konkretne stvarnosti, Ona dobiva svoj glas, ali ne pjeva samu sebe, već ponavlja rastrojene skladateljeve misli kao jeka”, piše u najavi izvedbe.

U realizaciji revidiranog djela, punim nazivom Semi–mono–opera, semiopera semiseria za pjevača i elektroniku, također su sudjelovali scenografkinja Andreja Lipej, kostimografkinja Iva-Matija Bitanga te dizajner svjetla Bojan Gagić. Višeslav Laboš i Tihomir Vrbanec zaduženi su za ton, a Ivan Josip Skender za završnu produkciju snimke.


Povezano