Između Berlina i Rima

ponedjeljak, 06.02.2017. - ponedjeljak, 06.02.2017.
bargeld_teardo_630

Blixa Bargeld, ikona europske alternativne scene, pjevač i frontmen kultnih Einstürzende Neubauten te bivši član pratećeg benda Nicka CaveaThe Bad Seeds, u utorak, 7. veljače dolazi u Zagreb predstaviti svoju novu glazbenu avanturu kojom već nekoliko godina oduševljava ljubitelje eksperimentalnog zvuka širom svijeta. U partnerstvu s talijanskim skladateljom i producentom Tehom Teardom, nekada predvodnikom industrial benda Meathead, a danas cijenjenim autorom kazališne i filmske glazbe (autor glazbe za filmove Paola Sorrentina L’amico di famiglia i Il Divo, kao i Ti mene nosiš Ivone Juke), Blixa u ovom projektu stvara jednako autentičnu i originalnu glazbu, kao i unutar matičnih mu Neubautena.

Zajedničku suradnju Teho Teardo i Blixa Bargeld započeli su početkom ove dekade, surađujući na produkciji predstave Ingiuria da bi nakon toga objavili zajednički album Still Smiling na kome su, između ostalih, surađivali i sa slavnim Balanescu Quartetom. Dok je Teho, svirajući bariton gitaru te kontrolirajući beatove i loopove zadužen za glazbeni segment, Blixa vokalno, uz jedinstven scensko-kazališni nastup, na prepoznatljiv način zaokružuje formu njihove glazbene suradnje.

Teho i Blixa u Močvari nastupaju uz pratnju troje dodatnih talijanskih glazbenika – Martina Bertoni (violončelo), Gabriele Coen (bas klarinet) i Francesco Fazzi (inžinjer zvuka). Ono što ovaj koncert čini jedinstvenim je činjenica da će svima njima na pozornici pridružiti i Kvartet Prelude – gudački kvartet iz Zagreba.

Tri godine nakon objavljivanja debitantskog albuma, početkom 2016. godine suradnja Teha Tearda i Blixe Bargelda rezultirala je i drugim zajedničkim albumom Nerissimo. Kombinirajući nekoliko jezika (talijanski, engleski i njemački) te različite glazbene matrice (komorni pop, elektronika, bogati gudački pasaži, prepoznatljivi Neubauten industrial zvuk…) album si je priskrbio sjajne recenzije, kao i hvalospjevima praćene koncertne nastupe, a dobar glas o njima stigao je i iz susjedne Ljubljane nakon što su Teho i Blixa u prostoru Kina Šiška koncertno promovirali Nerissimo.

Budući da je koncert u Močvari sjedećeg karaktera samim time je i broj ulaznica u prodaji ograničenog kapaciteta. Budite brzi i na vrijeme si osigurajte ulaznicu za ovaj jedinstveni glazbeni doživljaj. Emocionalno putovanje između Rima i Berlina, na jedinstven će se način uprizoriti u Zagrebu, samo na jednu noć.

Koncert Teha Tearda & Blixe Bargelda organiziran je u sklopu putujuće izložbe Goethe-Instituta Geniale Dilletanten – supkultura u Njemačkoj 1980-tih, koja se može razgledati (ili koju možete posjetiti) u Pogonu Jedinstvo od 4. do 18. veljače.


Povezano