Hipnotična lut(a)nja

petak, 13.06.2014. - petak, 13.06.2014.
Jozef-van-Wissem-by-Hans-van-der-Linden_630

Kino koncert u organizaciji Distune promotion na programu Art-kina je u subotu, 14. lipnja, u 22.30 sati.

U posljednja dva desetljeća, Jozef van Wissem na raznorazne načine koristi “cut and paste” tehniku, snimanje izvan studija, slobodu improvizacije, pa stvara palindromične kompozicije, svirajući dijelove kompozicija prema naprijed, a onda i unatrag. Tako dobiveni zvuk istvremeno je i meditativan i osvježavajuć, nov i arhaičan. Mirror image melodies tvore taj iskorak prema naprijed s laganim povratkom unatrag u kontinuitetu, zanemarujući tradicionalni progres i vrhunac, donoseći konstantnu razinu intenzivnosti. Ovakva glazba ne zahtijeva od slušatelja koncentraciju, već ga ga dovodi u stanje koncentriranog slušanja. Prilazeći baroku i renesansi na ekperimentalan način, njegove skladbe za lutnju postaju konceptualnom mješavinom minimalizma, klasičnih i improvizacijskih strategija s laganim prijelazom glazbenog izričaja 17 st. na ovaj današnji, suvremeni, bez ugrožavanja zvuka i rezonance, odnosno tradicionalnih tehnika sviranja tog instrumenta. Njegova glazba je precizna i direktna, sa organsko-hipnotičkim i emocionalnim uplivom, predana askezi koja je refleksija i biblijskih i “no wave” utjecaja. 

Njegove neprekidne turneje, dovele su van Wissemove hipnotične live nastupe na sve strane svijeta. Objavljivao je za Important records, stvorio vlastiti label Incunabulum, surađivao s raznim umjetnicima poput Jamesa Blackshawa, Keijia Hainoa i Jima Jarmuscha s kojim je suradnja najupečatljivija kroz zajedničke albume, ali i nastupe uživo. Na studiju lutnje u New Yorku upoznao je Pata O’Briena s kojim izdaje klasičan album A Rose by Another name, s mnogim nepoznatim skladbama za lutnju. Predaje kolegij The Liberation of the Lute na Harvardu, Wesleyanu i Mills Collegeu, pa ga je između ostalog Londonska nacionalna galerija angažirala da sklada glazbu za sliku Hansa Holbeina The Ambassadors. Trenutno radi na novim glazbenim predlošcima za film, a pojavljuje se i u ulozi glavnog tvorca glazbe za igru The Medival Sims.

Prije koncerta, u 21 sat, najavljena je projekcija filma Partir to Live (2012) redatelja Dominga Garcíje-Huidobra za koji je muziku napravio upravo Jozef Van Wissem. Ulaznice u pretprodaji po cijeni od 40 kuna mogu se kupiti na blagajni Art-kina sat vremena prije projekcije ili u sustavu Entrio.hr, a na dan kino koncerta cijena iznosi 60 kuna.Povezano