Gilead iz kojeg nema povratka

nedjelja, 02.12.2018. - nedjelja, 02.12.2018.
Denis_Sinyakov_Pussy_Riot_Red_Square_action_630

FOTO: Denis Sinyakov, Pussy Riot Red Square action, 20. siječnja 2012.

U ponedjeljak, 3. prosinca u Kinu tuškanac u 19.30 sati u sklopu Human rights film festivala nastupa umjetnička skupina Pussy Riot koja izvodi svjetsku premijeru svog performansa Riot Days u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom. 

Kada su u drugom poluvremenu finalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske na teren utrčali jedan policajac i tri policajke, u početku nikome ništa nije bilo jasno. Nogometni reprezentativci reagirali su sukladno stanju na terenu: dobro raspoloženi Kylian Mbappé je s policajkom koja je prekinula meč razmijenio high five pozdrav, dok je živčani Dejan Lovren počeo agresivno naguravati mladića odjevenog u policijsku uniformu u želji da se prekinuti meč što prije nastavi. Zlobnici bi čak išli toliko daleko te bi sugerirali kako reakcije nogometaša relativno vjerno oslikavaju stav tih država o protestu kao umjetničkoj formi. Finalna utakmica se ubrzo nastavila, a još prije njenog završetka internetom se proširila vijest kako je dotičnu protestnu akciju ostvarila ozloglašena umjetnička skupina Pussy Riot proslavljena sličnim hrabrim umjetničkim akcijama na čelu s najpoznatijom: snimanjem spota za pjesmu Punk prayer: Mother of God Drive Putin Away u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi nakon čega su tri članice grupe završile u višemjesečnom pritvoru. No, ta dva najpoznatija performansa grupe Pussy Riot tek su vrh sante leda njihovih neustrašivih pokušaja da skrenu pažnju na represivnost Putinovog režima zbog čega su njihovi članovi i članice često hapšeni, premlaćivani pa čak i javno bičevani od strane Kozačke garde u Sočiju tijekom Olimpijskih igara. Svojim prepoznatljivim vizualnim identitetom Pussy Riot su već davno nadišli granice getoiziranog kruga umjetničkih performera te postali dio pop kulture gostujući u popularnim TV serijama poput House of cards ili na koncertima megazvijezda poput Madonne, dok ih povjesničari umjetnosti već sada stavljaju u najviši rang aktivističke umjetnosti.

HRFF ove godine po prvi put ugošćuje te uživo predstavlja članove Pussy Riot koji će maskirani i obavijeni velom tajne gostovati u Zagrebu te time omogućiti svima zainteresiranima da posvjedoče njihovom energičnom nastupu. Dođite ih pogledati dok još možete, jer, kako stvari teku, izgleda da je pitanje trenutka kada ćemo ili mi ili oni završiti u Gileadu iz kojeg nema povratka, u kojem će svaka disidentska i subverzivna misao ili akcija biti zabranjena!

Dio prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena. Organizatori koncerta su GONG, klub Močvara/Udruženje za razvoj kulture “URK”, klub MaMa/Multimedijalni institut i Zaklada SOLIDARNA.


Povezano