Bučna ritualno ritmička mašina

četvrtak, 25.10.2012. - petak, 26.10.2012.
the_ex_630

Pioniri amsterdamske skvoterske punk rock scene, The Ex su glazbeno evoluirali i razvijali se više nego što je to napravio ijedan drugi bend iz matičnog im žanra, ne gubeći pritom nikada glazbenu inovativnost, svježinu i intenzitet. Uz samostalne, The Ex su su surađivali i snimali zajedničke albume s bendovima i izvođačma poput Sonic Youth, Tortoise, Chumbawamba, Tom Cora, Ken Vandermark, Mats Gustafson, Getatchew Mekuria, da bi se danas zaustavili u fazi koja objedinjuje njihov unikatni, aritmični punk rock prožet utjecajima suvremenika afričke glazbe poput Konono No. 1 te gitarističkih free jazz improvizacija.

Nakon što ih je prije nekoliko godina napustio pjevač i osnivač GW Sok mnogi su bili zabrinuti za budućnost The Ex-a. Ipak, koncert koji je bend odsvirao u Močvari 2010. godine, u postavi s novim pjevačem/gitaristom Arnoldom, pokazao je da njihovo postojanje i novi kreativni dometi nisu ni najmanje upitni. Sjajno je to pokazao i još uvijek recentni album Catch My Shoe, koga je snimao dugogodišnji suradnik i fan benda Steve Albini. Catch My Shoe je u glazbenim magazinima širom svijeta naišao na pozitivne recenzije, a The Ex su još jednom na koncertima izmamili oduševljenje publike, od Sao Paola i Portlanda, do Moskve i Addis Abebe.

Uz The Ex, u Močvari istu večer nastupa i Bernays Propaganda. Od 2009. godine kada je za Moonlee Records objavljen njihov prvi album Happines Machines (drugi album My Personal Holiday objavljen je 2010. godine), Bernays Propaganda većinu vremena provode u kombiju i gotovo da ne postoji grad u Europi u kojeme nisu svirali na svojim beskrajnim turnejama. Njihov plesni funkoidni post punk (na tragu Gang Of Four, !!!, Fugazi, LCD Soundsystem, Gossip) u kombinaciji s tekstovima koji na najbolji način demistificiraju današnje društvo, bendu su u startu obezbjedili vjernu bazu obožavatelja i prateću popularnost. Prije novog albuma najavljenog za početak 2013. godine, Bernays Propaganda na turneji sa The Ex predstavljaju svoje novo izdanje, “split singl” s norveškim bendom Modern Love, objavljen za kultnu francusku izdavačku kuću Stonehenge.

Koncert se održava u petak, 26. listopada. Ulaznice u pretprodaji su 55 kuna, a na dan koncerta 65 kuna.  


Povezano