They/perform now: pet performansa nadolazećih umjetnika_ica

Zagreb, razne lokacije
srijeda, 03.04.2024. - subota, 06.04.2024.
frka_et_adu_630

Od srijede do subote, 3. do 6. travnja, na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu održava se projekt they/perform now u sklopu kojeg će šest izvođača_ica izvesti pet performansa. Projekt nastaje kao diplomski projekt na završnoj godini diplomskog studija produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti studenta Marka Čavlovića pod mentorstvom Ane Letunić.

Program započinje u srijedu, 3. travnja u 16 sati u sobi 202 na Akademiji dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5) predavanjem Suzane Marjanić Povijest i/ili kronotop hrvatskoga performansa od Travelera do danas. Nakon toga, u 17 sati na istoj lokaciji, slijedi prezentacija projekta they/perform now odnosno panel s dijelom izvođača_ica koji će izvesti svoje radove. Program završava u 19 sati u Galeriji ULUPUH (Ilica 13, prvi kat) performansom Angele Stipić.

U petak, 5. travnja, u 21 sat na Sceni F22 (Frankopanska ul. 22) duo Sofía Ambicía i Potpuna Prisutnost izvest će drag performans One Flesh. “Stavljanjem sebe u drag pitamo se što je za nas drag u kontekstu Akademije i otvaramo različite izvedbene i aktivističke potencijale”, kažu izvođačice.

U subotu, 6. travnja, na programu su tri performansa na Sceni F22. U 12 sati započinje izvedba 1.25 kg Hane Medvešek. Autorica u svom radu postavlja pitanje: “Što je performans? Može li dizanje utega biti performans? Koja je svrha performansa? A dizanja utega?”

Lucija Bogunović, studentica Akademije likovnih umjetnosti, u 17 sati će izvesti performans Korak, soba, riječ: ali zato je pričala dok spava u kojem preispituje “pojam doma, krova nad glavom, dom kao privilegiju i mjesto utočišta, kako fizičkog tako i psihološkog te kao nešto neodređeno – prostor/osjećaj koji je moguće nanovo graditi i adaptirati.”

they/perform now završit će performansom Kuhinjski element, studentice Mine Ugrin s početkom u 19 sati. Njezin performans opisuje Lucija Marković, studentica dramaturgije: “U kuhinji, iz kuhinje, za kuhinjskim elementima, Mina Ugrin, studentica druge godine preddiplomskog studija suvremenog plesa, osmišljava plesnu izvedbu koja preispituje najprije njezin doživljaj same sebe u kuhinji tako što na sceni uobličuje mentalnu sliku razapete suvremene ženske Osobe. U novoizgrađenom prostoru, plesačica svojim koreografskim odlukama u više slojeva rastvara, u našem društveno-političkom kontekstu često umanjivanu i osporavanu, kategoriju ženskog rada u kućanstvu.”

Više detalja o projektu i svakom pojedinom radu pronađite ovdje.


Povezano